HÄLSNINGAR FRÅN SEMESTERN: HEJDÅ VYKORT, HEJ EMOJIS
Föreställ dig en tid då människor åkte på semestrar och de inte hördes av under hela resan – en tid då man släpade på mer bagage i form av guideböcker, kameror och adressböcker. Hade man tur fick man kanske en liten hälsning på ett vykort. Det här var verklighet innan smart-telefonen fanns! Nu kan du skicka dina hälsningar via vykort online!
NÄR ALLT VAR EN #LATERGRAM
Förr i tiden åkte du med dina vänner ut till flygplatsen och vinkade av dem inför deras stundande resa. En eller kanske två veckor senare kunde du få ett vykort med posten (åh, snigelpost!) där de skrev en kort hälsning från äventyret. Lite senare kunde du bli bjuden hem till vännerna och titta på filmer eller foton från semestern. Minnena dokumenterades ofta på skrymmande videokameror och du bjöds på plockmat och tog dig igenom långa visningar från kamelridningen och skakiga bilder av ruiner och solnedgångar. Då fanns det ingen chans att helt enkelt hoppa till de bästa delarna, som du med enkelhet kan idag!
DAGENS RESENÄRER ÄR PÅ EN 24/7 LOOP : TRAVEL , SNAP , dela och REPEAT
Idag kan alla bevittna våra semestrar: Vi fotograferar packningsprocessen, när vi checkar in på flygplatsen och vi kanske till och med twittrar live under flygningen för vem gillar inte att surfa ovanför molnen? ( för de lyckliga med wifi ombord!) När vi kommer fram till destinationen, skickar vi ett snabbt SMS till mamma, instagrammar en bild av #lunch innan vi livestreamar vår första skydive. Sedan uppdaterar vi Facebook-feed med bilder av stranden, lämnar en recension av restaurangen som vi åt middag på då vi snapchattade med vännerna hemma. Innan vi går till sängs bokar vi en dyklektion på nätet och om jetlaggen håller oss vakna skype:ar vi vår bästa vän hemma. När vi kommer tillbaka från vår resa vet alla redan vad vi har gjort och inte gjort, och om de har råkat missa detta kan vi bara skicka dem en länk till en webbplats med alla bilder…
BLIR DET LITE FÖR MYCKET?
Old school-resandet innebar att allt som inte var en del av bagaget inte heller var en del av semestern. Idag är våra liv utanför semestern bara ett klick bort och telefonen är vår ständiga följeslagare. WiFi-lösenord, internetmottagning och eluttag är alltid i bakhuvudet och ibland är de till och med mer viktiga än utsikten från hotellet. Vi ser saker genom en lins – och kan gå miste om att njuta av vackra vyer, äventyr och upplevelser i nuet, speciellt om vi konstant ska publicera uppdateringar på sociala medier.
SEMESTERKOMMUNIKATION PÅ TJUGOHUNDRATALET : ANVÄND ANSVARSFULLT
Missförstå mig fel, att ha en smartphone på semestern kan vara superpraktiskt – om de används på ett ansvarsfullt sätt. Du har allt du behöver i telefonen: Det finns kartor, reservationer och bekräftelser, toppat med fler recensioner än du kan hantera. Du kan läsa allt om någon plats – på en enhet som väger nästan ingenting! De flesta smartphones tar också ganska bra bilder, så du behöver inte planera för kamerautrymme i bagaget. Eftersom det är så lätt att hålla kontakten med människor, har resandet under en längre tid också blivit enklare eftersom vi inte är avskärmade från våra nära och kära i veckor i sträck. Tricket är att använda telefonen för att göra semestern mer praktisk- inte att ständigt hålla kontakten med våra liv hemma och ägna mer tid på nätet än offline.
VISA, BERÄTTA INTE! ( DET HANDLAR OM BILDER OCH EMOJIS!)
Ett knep för att minska tiden som spenderas på nätet är att använda utvalda plattformar med fokus på bilder – ett foto säger mer än tusen ord, trots allt! Ett annat sätt att ta detta till nästa nivå är att använda emojis i större utsträckning: det ultimata sättet att säga något på kortast tid. Emojis är universella och övervinner språkliga barriärer, de sparar tid och är i allmänhet fantastiska!
HITTA RÄTT BALANS
Som med det mesta i livet handlar det om att hitta rätt mix och en bra balans. Semestern ska vara en avkopplande paus från våra vanliga liv, inklusive våra telefoner. När allt kommer omkring vill du väl inte resa flera timmar bort för att göra exakt samma sak som du kan göra på busshållplatsen hemma? Att utforska världen handlar inte om att få flest likes och att ständigt vara uppkopplad. Det handlar trots allt om att koppla ur – och att vidga dina horisonter offline!