Världens mat: En kulinarisk guide
Med allt från mor- och farföräldrar som härskar i köken i Italien till Vietnams galna men coola mix av kulinariska influenser. Världens mat är lika varierad som personerna som tillagar den. Följ med mig på en snabb kulinarisk tur runt om i världen. Du kommer veta mer och vara hungrigare än någonsin när du har läst klart detta inlägg (pizza till lunch någon?).
Italien – där mormor och farmor härskar i köket
Debatten om vad som borde anses som Italiens nationalmat kan pågå i evigheter och allt beror på vem du frågar. En person från Milano skulle troligtvis säga att den godaste maten i Italien är Cotoletta eller Risotto alla Milanese. Detta medan någon från Napoli troligtvis skulle säga att alla pizzor som inte är gjorda i Napoli inte är äkta vara.
En sak är säker – oavsett om det är pizza, pasta eller risotto så är den bästa maten gjord av mormor/farmor i familjen (nonnas, italienska). Det är de som ser till att de genuina italienska recepten lever vidare genom att laga mat, lära ut till barnbarnen och prata om maten från deras tid. Eftersom italiensk mat är så utspridd över världen så kanske vi kan räkna det som världens mat i sig?
Sverige – där ‘fika’ är mer än bara kaffe
Du kanske tror att de svenska köttbullarna är det enda som kommer ifrån detta nordiska underland (Tack IKEA!). Men för att vara helt ärlig så finns det något mycket viktigare för svenskarnas dagliga liv: nämligen fikan.
Fika är det svenska ordet för en kaffepaus (det används mest som ett verb). Men det innebär så mycket mer än att bara slurpa i sig kaffe. Det är faktiskt mer som en institution som är centrerad kring att socialisera sig och spendera lite kvalitetstid med vänner, familj och kollegor. Svenskarna föredrar att inte översätta ordet för de som inte kan svenska. De ser istället till att du kan ordet innan du besöker landet.
USA – där du går all in eller inte alls
När det gäller USA så handlar allt om njutningen. Storlekarna på matportionerna är kända för att vara extremt stora och de flesta människor tänker: the bigger, the better. En del restauranger har tagit det ett steg längre och arrangerar ibland galna mattävlingar. Varför inte avsluta en 50 kilos hamburgare på mindre än 60 minuter till exempel? Den tävlingen hittar du på the Clinton Station Diner i New Jersey. Och även om du får ta med dig nio av dina vänner så är det fortfarande mer än 5 kg var att äta upp! Du vinner ett pris på 5000 dollar kontant, men man undrar… är det verkligen värt det?
Storbritannien – där människor blir galna över curry
Vet du vilka som gillar indisk mat mer än indierna själva? Britterna! De indiska rätterna har toppat listan över britternas favoriträtter i flera decennier. Det finns mer än 15 000 indiska restauranger i landet. London har enligt rapporter mer indiska restauranger än både Mumbai och Delhi och många av de mest populära rätterna, inklusive Tikka Masala, är moderna maträtter uppfunna för att passa den västerländska kulturen.
För indierna innebär curry så mycket mer än bara en krydda. Det innebär faktiskt allt som är såsigt, kryddigt och en gryta, ofta med kryddmixen gurkmeja, kummin och chili. Som ett resultat av detta kan man troligtvis säga att curryn har lika många varianter som det finns människor i världen (mer än miljarder!). Kort sagt – åk till storbrittanien och upplev världens mat.
Nya Zeeland – där kiwi är mer än bara en frukt
Om du kommer till Nya Zeeland och frågar efter en kiwi så kanske hela befolkningen hamnar på din dörrmatta. Varför då undrar du? Därför att kiwi, tillsammans med frukten, faktiskt är ett vanligt och populärt uttryck som används för människorna som kommer från just Nya Zeeland. Att bli kallad för en kiwi innebär inte något dåligt utan är ett snällt uttryck att använda.
Fastän kiwi framförallt härstammar från fågeln med samma namn så har kiwi som frukt även haft en stor inverkan på smeknamnet då det är en av landets största exporter. De frukter som inte exporteras har man troligtvis skivat och lagt ovanpå den pavlova nyzeeländarna äter till dessert, det är nämligen landets nationaldessert som innehåller maräng, vispgrädde och färska frukter.
Japan – där det finns regler för att äta sushi
Även om du kanske tycker att det är svårt att äta sushirullarna med pinnar (fint och utan att göra bort sig), så finns det många andra sushirelaterade regler du bör komma ihåg när du njuter av den där biten sashimi.
Till exempel: Bit aldrig av sushin i hälften och lägg ner hälften tillbaka på tallriken. Sushi är till för att ätas i en tugga på en gång. Du ska heller aldrig lägga wasabi i din sojasås (eller att mixa det som många gör). Wasabi borde faktiskt läggas direkt på sushibiten och på finare restauranger utförs detta innan du ens får sushin av kocken. Kom även ihåg att aldrig lägga en inlagd ingefära på din sushi innan du äter den. Ingefäran är till för att ätas mellan varje bit för att rena din gom.
Spanien – där tapaslegenderna lever
Om du någonsin har hört talas om Spanien så har du troligtvis även hört om tapas. Tapas är små bitar mat som serveras på nästan varje bar i Spanien från tidig kväll till sent på natten. Ordet tapas härstammar från det spanska verbet ’tapar’ (att täcka). Historian kring det går långt tillbaka, men är också mycket omtvistad.
En legend säger att för att hindra flugor och andra flygande insekter från att drunkna i ditt vinglas så började människor från Andalusien att täcka över sitt glas med en bit bröd. Då för att göra gästerna mer törstiga så började bartenders att lägga på en bit salt kött på brödet för att sälja ännu mer vin. En annan legend från Castile-La Mancha i Spanien säger att en barägare upptäckte att aromen från en vällagrad ost gömde lukten och smaken av ett dåligt vin. Så för att komma undan och kunna sälja billigare viner så började man servera en bit ost till varje glas vin, på så sätt också början till tapas!
Vietnam – där alla har haft ett finger i landets kulinariska paj
Med tanke på var landet ligger på kartan så kanske det inte är en överraskning att Vietnams unika kök har blivit inspirerat av många olika länder. Här kan vi verkligen prata om att hitta världens mat. När Mongoliet invaderade Vietnam under 900-talet tog de med sig nötkött. Kineserna influerade även de landet genom att introducera olika tillagningsmetoder så som wok och kunskapen att kunna äta med pinnar.
Mindre känt är dock faktumet att baguetter och glass är en viktig del av det vietnamesiska köket. När fransmännen koloniserade Vietnam så introducerade de mat så som baguetter, patéer och vaniljsås. Under vietnamkriget saknade amerikanarna glassen så mycket att de lät bygga flertalet glassfabriker i Vietnam för att tillfredsställa deras begär.
Så nu har du ett urval från världens mat. Vilken kommer bli din favorit?