GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

50 oförglömliga böcker att läsa under din livstid

50 oförglömliga böcker att läsa under din livstid

Det är något speciellt med att förlora sig själv i en bra bok. Läsning är ett kraftfullt sätt att vidga sina vyer, särskilt när man lär sig ett språk. Varje bok öppnar dörren till nya världar - oavsett om du väljer att läsa på ditt modersmål eller det språk du håller på att lära dig.

Hur du kan stärka dina språkkunskaper genom att läsa olika genrer

I litteraturens värld får du ta del av olika sätt att skriva på, olika ordförråd och olika perspektiv - allt detta är viktigt för att stärka din språkförståelse. Det språk som används inom olika genrer varierar kraftigt. Från det detaljrika, beskrivande språket i klassiska romaner till den snabba, konversationsinriktade tonen i modern skönlitteratur - varje genre innebär sina utmaningar och belöningar.

Slang, dialekter och olika berättartekniker hjälper dig att utveckla en djupare förståelse för det språk du läser på. Genom att utforska ett brett utbud av böcker får du en större inblick i nyanserna i ett språk och stärker din förståelse för element som grammatik och ton.

Många böcker ger dessutom inblickar i historia, politik och olika samhällen. De här böckerna hjälper dig att se världen genom andra människors ögon vilket är ett kraftfullt verktyg för att få en inblick i olika kulturer.

Låt oss dyka ner i det

För att komma igång med din literrära resa har vi en lista på 50 böcker du inte får missa. Upptäck en blandning av modern och klassisk litteratur som kommer att inspirera dig och förbättra dina språkkunskaper.

Klassiker

1. 1984 av George Orwell – Dyk in i en dystopisk värld där en ondskefull storebror bevakar varje steg du tar.

2. To Kill a Mockingbird av Harper Lee – Upplev den kraftfulla berättelsen om rasismens orättvisor genom en ung flickas oskyldiga ögon.

3. The Catcher in the Rye av J.D. Salinger – Navigera genom komplexiteten i tonårsångest och uppror med Holden Caulfield.

4. Pride and Prejudice av Jane Austen – Följ med in i en värld av romantisk spänning och kvicka sociala kommentarer i 1800-talets England.

5. The Great Gatsby av F. Scott Fitzgerald – Bevittna dekadensen och tragedin i den amerikanska drömmen under det glada tjugotalet.

Fantasi

6. Harry Potter Series av J.K. Rowling – Följ med på en magisk resa med Harry och hans trollkarlsvänner på Hogwarts när de bekämpar ondskan.

7. The Night Circus av Erin Morgenstern – Förlora dig själv i en magisk, tidsförvrängande tävling mellan två unga magiker.

8. Dune av Frank Herbert – Gå vilse i en episk berättelse om politik, religion och överlevnad på en öken-planet.

9. Good Omens av Neil Gaiman and Terry Pratchett – Njut av en makalös och apokalyptisk berättelse om en ängel och en demon som samarbetar för att rädda världen.

10. The Lord of the Rings av J. R. R. Tolkien – Ge dig ut på en episk resa genom Midgård för att förstöra en mäktig ring och besegra den mörke härskaren Sauron.

11. The Secret Garden av Frances Hodgson Burnett – En ensam flicka upptäcker en gömd, magisk trädgård som förändrar hennes liv.

12. Circe av Madeline Miller – Dyk in i en feministisk återberättelse om Circe, förtrollarinnan från den grekiska mytologin.

13. The Alchemist av Paulo Coelho – Följ en fåraherdes resa för att hitta en världslig skatt och sitt sanna öde.

Romantik

14. The Fault in Our Stars av John Green – Följ med på den hjärtskärande och upplyftande resan för två tonåringar som kämpar mot cancer.

Att växa upp

15. The Perks of Being a Wallflower av Stephen Chbosky - Upptäck toppar och dalar med att växa upp genom en känslig tonårings brev.

16. Looking for Alaska av John Green – Upptäck mysterierna och hjärtesorgerna kring den första kärleken och förlusten.

Historisk skönlitteratur

17. The Book Thief av Markus Zusak – Upplev andra världskriget genom ögonen på en ung flicka som finner tröst i att stjäla böcker.

18. The Kite Runner av Khaled Hosseini – Följ med på en resa om vänskap, svek och försoning med bakgrund från Afghanistans turbulenta historia.

19. A Thousand Splendid Suns av Khaled Hosseini – Bevittna två kvinnors styrka och motståndskraft i det krigshärjade Afghanistan.

20. Catch-22 av Joseph Heller – Navigera genom andra världskrigets absurda och fasansfulla händelser genom en bombfällares ögon.

21. Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie – Utforska utmaningarna med identitet och tillhörighet genom ögonen på en nigeriansk invandrare i Amerika.

22. The Help av Kathryn Stockett – Upptäck de modiga berättelserna om afroamerikanska hembiträden som protesterade mot rasistiska orättvisor i 1960-talets Mississippi.

Dystopisk

23. The Hunger Games av Suzanne Collins – Följ med Katniss Everdeen i en kamp för överlevnad i en mörk, dystopisk framtid.

24. The Road av Cormac McCarthy – Res genom ett efterapokalyptiskt landskap med en far och hans son när de försöker hitta civilisationen.

25. Fahrenheit 451 av Ray Bradbury – Följ med in i en framtid där böcker är förbjudna och ”brandmän” bränner dem.

26. Brave New World av Aldous Huxley –Utforska en skrämmande vision av ett genetiskt manipulerat samhälle som drivs av nöje och kontroll.

27. The Handmaid’s Tale av Margaret Atwood – Följ med in i en skrämmande dystopisk värld där kvinnor berövas på sina rättigheter.

28. Station Eleven av Emily St. John Mandel – Följ med till en efterapokalyptisk värld där en resande symfoniorkester håller hoppet vid liv genom konst.

29. Never Let Me Go av Kazuo Ishiguro – Reflektera över de etiska dilemman om kloning och vad det egentligen innebär att vara människa.

Science fiction

30. The Martian av Andy Weir – Heja på en astronaut som är strandsatt på Mars och som använder sitt förnuft för att överleva.

Thriller

31. Gone Girl av Gillian Flynn – Red ut de skruvade mysterierna med en försvunnen fru och en misstänkt make.

32. The Girl on the Train av Paula Hawkins – Upplev en psykologisk thriller genom en opålitlig berättares ögon.

33. The Shadow of the Wind av Carlos Ruiz Zafón – Upptäck ett dolt bibliotek med bortglömda böcker och ett mörkt mysterium i det efterkrigstida Barcelona.

34. The Goldfinch av Donna Tartt – Följ det turbulenta livet av en pojke som överlever en terroristattack och klamrar sig fast vid en stulen tavla.

35. Slaughterhouse-Five av Kurt Vonnegut – Upplev kaoset under andra världskriget och res i tiden med soldaten Billy Pilgrim.

Fiction

36. Normal People av Sally Rooney –Följ två irländska tonåringars komplicerade relation från high school till vuxen ålder.

37. Big Little Lies av Liane Moriarty – Fördjupa dig i de mörka hemligheterna och lögnerna i ett perfekt förortssamhälle, där inte allt är som det verkar.

38. Where the Crawdads Sing av Delia Owens – Avslöja hemligheterna hos en mystisk ”Marsh Girl” som anklagas för mord i North Carolinas träskmarker.

39. The Secret History av Donna Tartt – Följ en grupp elitstudenter på college som blir inblandade i ett mord.

40. Wonder av R. J. Palacio – Följ berättelsen om en pojke med ett genetiskt tillstånd när han för första gången börjar skolan och möter de utmaningar han ställs inför.

41. Eleanor Oliphant Is Completely Fine av Gail Honeyman – Följ den ovanliga och rörande resan för en socialt obekväm kvinna som hittar sin väg.

42. Quiet av Susan Cain – Hylla kraften hos introverta personer i en värld som inte kan sluta prata.

43. Little Fires Everywhere av Celeste Ng – Utforska komplexiteten i familjedynamiken och de rasistiska spänningarna i ett förortssamhälle.

44. Life of Pi av Yann Martel – Överlev ett dödligt skeppsbrott tillsammans med en ung pojke och en bengalisk tiger när de navigerar sig till land i en livbåt.

Facklitteratur

45. Becoming av Michelle Obama – Låt dig inspireras av den tidigare första damens resa från South Side i Chicago till Vita huset.

46. Educated av Tara Westover – Upptäck utbildningens förvandlande kraft i en memoarbok om att växa upp i ett strängt och våldsamt hushåll.

47. Thinking, Fast and Slow av Daniel Kahneman – Utforska de dubbla tankebanorna som styr vårt sätt att tänka och fatta beslut.

48. Bad Feminist av Roxane Gay – Reflektera över modern feminism, kultur och identitet genom en samling av skarpa och fyndiga uppsatser.

Grafisk roman

49. Maus av Art Spiegelman – En gripande grafisk roman där nazister är katter och judar är möss.

50. Persepolis av Marjane Satrapi – Följ Satrapis verkliga resa från barndom till vuxenliv i Teheran under den islamiska revolutionen.

Trevlig läsning!

Stärk dina engelskakunskaperStudera utomlands
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Testa din engelska på några minuter

Läs mer