SUSHI FÖR NYBÖRJARE (OCH KURIOSA FÖR PROFFSEN)
Japans mest populära bidrag till världsköket – sushi – förbereds med endast en handfull ingredienser, men kombinationen av smaker och konsistenser har inga gränser. Det finns en sushibit för alla, och med våra sushi tips för alla nybörjare (och lite kuriosa för alla proffs där ute), kan alla bemästra konsten att äta sushi på nolltid.
(Efter du läst vår guide och testat våra sushi tips på ditt favoritsushihak, rekommenderar vi varmt en resa till Tokyo där dina färska kunskaper kan sättas på prov på riktigt.)
RICE RICE BABY
Allt handlar om riset. Sushi betyder egentligen inte “rå fisk (vackert placerat på ris)”, utan ordet refererar till riset, förberett med vinäger, som används för att göra de utsökta små bitarna.
PRATA SUSHI-PRATET
Nori är det torkade sjögräset som omsluter en Maki (rullarna). Uramaki är in-och-utåtvända rullar, Teramaki är handrullad sushi som ser ut som glasstrutar. Nigiri är sushin med fisk ovanpå och Sashimi är bitarna uppskuren rå fisk – med ris vid sidan om.
FINGERMAT
Sushi äts traditionellt med händerna. Ät gärna med pinnar om du vill, men om du går till en restaurang där det finns en speciell handduk för dina händer så förväntas du äta sushin med händerna.
EN (STOR) TUGGA ÅT GÅNGEN
Skär aldrig en sushibit i två delar. Ät den alltid i en tugga (det smakar bättre då!).
Sanningen om WASABI
Den faktiska wasabiplantan – Japansk pepparrot – är svår att odla och därför jättedyr. För att kunna hänga med efterfrågan ute i världen så är wasabin som vi äter oftast inte helt ”äkta”: den är gjord av pepparrot, senap och grön karamellfärg.
WASABI-ETIKETT
Lägg inte wasabin i sojasåsen för att göra wasabisås. Lägg istället små bitar wasabi direkt på sushin innan du äter den. Om det blir för starkt, andas genom näsan.
SOJASÅSEN
Det är oartigt att lämna för mycket sojasås i fatet, så börja med lite grann och fyll på när det behövs. Dränk inte din sushi, utan doppa den snabbt i sojafatet istället. När du äter Nigiri, doppa fisken först – inte riset först – för att ge fisken mer smak och undvika riskaos.
FISKORDNING
För att få den riktiga sushiupplevelsen ska du äta fisken i en speciell ordning. Gå från vit fisk till röd fisk, från lättare fisk till fetare fisk. Spara fisken med starkast smak till sist och avsluta med en söt äggsushi.
Den (inte så) färska fisken
Om du inte är rädd för att äta sushi för att fisken är så färsk så har vi goda nyheter: i Europa och USA så är det inte tillåtet att servera fisk direkt från havet och ner på en liten bädd med ris och sjögräs, så även den färskaste fisken har varit frusen under ett visst antal timmar för att döda eventuella parasiter. I Japan så är kockarna tränade att kunna se om det är nåt skumt med fisken.
GOM-RENSARE
Den där högen med inlagd ingefära på din tallrik? Den är inte bara där för dekoration, ingefäran ska faktiskt hjälpa dig att rensa din gom och hjälper till med matsmältningen, vilket elegant för oss vidare till nästa punkt.
MISOmyten
Även om Misosoppa ofta serveras som en förrätt så hjälper den också till med matsmältningen och beställs och äts traditionellt efter huvusrätten.
Bild: Rita.Yang, Flickr / Creative Commons