GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Överlevnadsguide till amerikansk engelska

Överlevnadsguide till amerikansk engelska

Du håller på att lära dig engelska. Vad roligt!

Eftersom det är världens mest talade språk kommer du att kunna få kontakt med de 1,5 miljarder människor i världen som talar det. Men här är haken. Eftersom det har använts så mycket i århundraden i västvärlden har det utvecklats lite olika i olika länder. Engelskan i Storbritannien skiljer sig till exempel mycket från engelskan i USA, vilket har resulterat i en version av språket som kallas "amerikansk engelska".

Amerikansk engelska skiljer sig inte så mycket från brittisk engelska, men det finns några olika regler för saker som stavning som är bra för dig att känna till. Oavsett om du bor eller studerar i Los Angeles eller London, här är vår överlevnadsguide för att förstå båda versionerna.

1. Skriva ner datum på rätt sätt

Om du känner till den här regeln kan du spara mycket tid när du organiserar din sociala kalender eller ditt kursschema. På brittisk engelska (vi kallar det bara "engelska" från och med nu, okej?) skrivs datum vanligtvis i formatet: datum/månad/år. Så 05/10/20 betyder 5 oktober 2020.

Men när vi hoppar över till USA skrivs datumen i en annan ordning: månad/dag/år. Om du skulle gå på en konsert den 5 oktober 2020 skulle datumet på biljetten skrivas 10/05/20 på amerikansk engelska.

2. Hur många "l"?

Många vanliga ord i engelskan har en dubbel konsonant, till exempel ett "l". Till exempel; travelled, eller cancelled. Ganska ofta släpper amerikansk engelska dessa dubbla konsonanter, vilket gör dem till traveled och canceled.

Det finns dock några få tillfällen då amerikansk engelska behåller stavningen med dubbelt l. Detta händer på ord där stressen placeras på en stavelse som inte är den första. Så, controlled och har ett dubbelt l, eftersom betoningen är kontrollerad. Det är en liknande sak för andra dubbla bokstäver, som att behålla det dubbla t i committing.

3. Håll koll på vokalerna

Att lägga till eller ta bort extra vokaler, särskilt runt "ou"-ljud, är ett vanligt tillfälle där misstag kan begås. Som en allmän regel gäller att där engelskan använder ett "ou", bryr sig amerikansk engelska inte om "u", utan använder bara ett "o".

Några av de vanligaste exemplen är de engelska orden color, favorite och behaviour, som blir color, behavior och favorite när de amerikaniseras (eller är det amerikaniserat?).

4. S eller Z?

Här är en annan stavningsskillnad som ofta leder till förvirring. I takt med att amerikansk engelska har utvecklats har man ersatt många av s:en i slutet av engelska ord med z:en. De låter likadant högt, men skrivs på olika sätt. På engelska kan du till exempel vara organiserad, men på amerikansk engelska skulle du vara organiserad. Det är samma sak med realise (realize), cosy (cozy) och apologise (apologize).

5. Celcius eller Fahrenheit?

I Storbritannien mäts temperaturen i grader Celsius, ibland även känt som centigrad. Den här skalan har 100 punkter, eller grader, markerade mellan där vatten fryser (0°C) och där vatten kokar (100°C). Så en varm sommardag i Storbritannien kan väderprognosen visa på temperaturer på 25°C.

I USA mäts temperaturen på Fahrenheit-skalan, där vattnets fryspunkt är 32°F och kokpunkten är 212°F. Så när någon pratar om "25 grader" är det viktigt att veta om de använder Celsius eller Fahrenheit, eftersom det kan betyda antingen en varm dag eller en mycket kall dag!

6. Låt oss prata om units

De flesta länder i Europa använder det metriska systemet för att mäta saker som avstånd och vikt; centimeter, meter och kilometer för avstånd, gram och kilogram för vikt. USA använder dock fortfarande det imperialistiska systemet som ursprungligen skapades av det brittiska imperiet; det mäter avstånd i tum, fot och miles, medan vikt kvantifieras i pund och ounces.

Det är lite mer komplicerat i Storbritannien, där man vanligtvis använder både metriska och imperialistiska mått. Om du till exempel chattar med en brittisk engelsktalande person beskrivs korta avstånd ofta i meter, men sedan används miles (snarare än kilometer) för långdistansmätningar som resor mellan städer.

7. Hur man uttalar''t''

Det finns många regionala accenter i Storbritannien och i USA, vilket gör det svårt att definiera ett "korrekt" uttal för många saker. En regel som är bra att komma ihåg är dock att engelsktalande ofta uttalar "t" i mitten och slutet av ord, medan många amerikansktalande mjukar upp det.

På amerikansk engelska låter ord som "twenty" mer som "twenny", och "party" kan glida över i "pardy". Det mer märkbara "t" i engelskan är också mycket tydligare i ord som water, little och better. För att hjälpa dig att vänja dig vid detta kan du hålla utkik efter det nästa gång du tittar på amerikansk eller engelsk TV eller lyssnar på en podcast med amerikansk eller engelsk accent.

8. Tänk efter: Vem talar du med?

När det gäller många av dessa regler handlar det egentligen inte om rätt eller fel, eftersom båda versionerna av engelska är accepterade. Det som är viktigare är att veta vem som läser det man skriver. Vanligtvis används amerikansk engelska mest i USA, medan engelsktalande i andra delar av världen ofta följer reglerna för brittisk engelska.

Lär dig ett nytt språk utomlandsUtforska
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Testa din engelska på några minuter

Läs mer