Hur du lär dig språket snabbare: 4 tips
Lockas du av att studera utomlands, åka på en roadtrip I USA eller tillbringa en sommar med att surfa på Hawaii – och för att maximera upplevelsen har du även bokat en språkkurs? När du sitter i klassrummet och försöker att memorera nya ord tänker du säkert ” det här kommer jag aldrig att förstå!”. Språkinlärning är inte alltid enkelt, men det kräver engagemang! Här är våra 4 tekniker om man vill lära sig ett språk snabbt:
1. PRATA (IN REAL LIFE)
Idag finns en tendens att vi umgås mer med våra telefoner än med varandra. Vi lever i tron om att all kommunikation och inlärning kan ske via våra telefoner och surfplattor helt utan mänsklig interaktion. Vill du ha en akademisk examen? Ta en onlinekurs. Är du på jakt efter ett bra recept? Googla fram det! Vill du lära dig ett språk? Ladda ner en språkapp. Det må vara sant att internet och appar kan vara ett hjälpmedel för att utöka vårt vokabulär och göra att vi känner oss mer självsäkra, men om du inte aktivt uttalar orden och använder dem kommer de snabbt att falla i glömska. Se därför till att prata med andra (på riktigt!) om du vill lära dig språket snabbt. Jag vet, det kan låta läskigt men det behöver det inte vara! Försök att hitta en språkkompis som du kan träffa regelbundet över en fika. Kom ihåg att språk är till för att talas!
2. ANVÄND NYA ORD OFTA
Många språkstudenter skriver plikttroget listor med nya ord i en glosbok, men använder dem sällan till vardags. Nästa gång du hör ett nytt ord, nöj dig inte med att bara skriva ner det – se även till att aktivt använda det så ofta du kan och på alla möjliga sätt. Säg det, skriv det i en mening, ta reda på ordets som substantiv, verb och i adjektiv form. Den här tekniken ger en innebörd till de nya orden och hjälper dig att komma ihåg dem bättre. På så vis lär du dig språket snabbare!
3. FRÅGA MASSOR
Sitt inte blygt längst bak i klassrummet och gör anteckningar – sätt sig längst fram i klassrummet och var interaktiv om du vill lära dig språket snabbt. Lärare älskar elever som frågar frågor och räcker upp handen! Skriv ner en lista på bra frågor i ditt anteckningsblock och använd dig av dem på lektionerna. Några bra exempel på frågor är: ”Är det ett ord som används i formella eller informella situationer?”, ”Kan du förslå några synonymer?”, eller (om ditt språk talas i olika länder) ”Har det samma betydelse i Chile, Spanien och Honduras?”. Om du inte går en språkkurs och kan fråga läraren under lektionerna, prova att skriva dina frågor i ett forum, googla dem eller fråga någon som har språket som sitt modersmål.
4. BÖRJA MED DET DU BEHÖVER MEST
Föreställ dig att du har landat i Madrid och har din utlandstermin framför dig. Fundera på vad dina samtal till en början kommer att handla om. Jag slår vad om att du inte dyker in i djupa samtal om konst eller politik, eller vad tror du? Försök att sätta dig in i vad konversationerna under dina första dagar och veckor kommer att handla om och de situationer som du sannolikt kommer befinna vara i. Du kommer kanske att gå vilse eller ha svårt att hitta i staden (tips på samtalsämnen: vägdirektioner, kollektivtrafik, stadens sevärdheter) – när du har tänkt igenom dessa situationer kan du koncentrera dig på att öka ditt ordförråd inom just dessa områden, vilket kommer hjälpa dig att lära dig språket snabbare. Då blir din vistelse även så mycket bättre!