Så kommer du igång med språkinlärningen igen efter ett uppehåll
Att lära sig ett språk kan vara ett hårt arbete, och det kräver en hel del engagemang. Att ta en paus är helt förståeligt, och det kan faktiskt till och med vara bra. Studier har visat att en paus i inlärningen kan innebära långsammare resultat, men innehållet stannar kvar i våra minnen under mycket längre tid. Det betyder att det inte finns något fel tillfälle att sätta igång med studierna igen.
Är du sugen på att komma igång med dina språkstudier igen men vet inte riktigt var du ska börja? Vi har några tips som hjälper dig att få en lyckad comeback.
1. Var inte för hård mot dig själv
Istället för att kritisera dig själv för att du tar en paus kan du tänka om. En paus ger dig en chans att fokusera på dig själv, lägga energi på andra hobbies och bygga upp en ny motivation. Det betyder inte du har misslyckats, det är helt enkelt en vilopaus. Till och med Michael Jordan tog ett tvåårigt uppehåll från basketen, innan han återvände för att vinna tre NBA-mästerskap med Chicago Bulls
2. Det ska vara roligt
Att lära sig ett språk ska inte vara (och behöver inte vara) tråkigt! Välj därför något som fångar ditt intresse och börja där. Det kan vara att lyssna på en podcast eller titta på en TV-serie på språket du vill lära dig. Eller så kan du hitta några kreatörer på YouTube eller TikTok som talar det språket och börja följa dem. Om du sedan märker att du saknar språket och kulturen vet du att det är dags att hoppa tillbaka till mer aktiva studier.
3. Ta vara på effekten av återkommande lärande
Om du har tagit en paus från studierna, oavsett om det är en månad eller tio år, är du förmodligen rädd för att börja igen av rädsla för att du har förlorat allt. Men om du väljer något roligt att börja med kan du känna att du kan mer än du trodde. På något sätt är dina språkkunskaper till och med bättre än du minns!
Detta kallas för den återkommande inlärningseffekten. Din hjärna bearbetar och bygger kopplingar hela tiden, även när du sover, så även om du trodde att du hade tagit en paus så hade din hjärna inte gjort det. Att passivt fördjupa sig i ett språk tar dessutom bort all press och lämnar bara de roliga bitarna kvar. Så att överträffa dina egna låga förväntningar kommer att sätta igång något i din hjärna och ge dig en boost av positivitet och självförtroende som du behöver för att komma tillbaka till det.
4. Låt dig fördjupas
Fundera på varför du slutade lära dig förra gången. Kanske hittade du inte rätt lärare? Eller så såg du kanske inga resultat? Eller så kanske det var så att inlärningsstilen helt enkelt inte var rätt för dig. Ett nytt tillvägagångssätt kan vara precis vad du behöver för att komma igång med din språkresa.
Intensiva språkkurser utomlands erbjuder just detta, att kombinera klassrumsundervisning med verkliga upplevelser. Tänk dig att du lär dig nya ord och fraser på lektionerna och sedan använder dem direkt på en lokal marknad runt hörnet. Eller att lära dig om kulturella högtider och sedan fira dem tillsammans med en värdfamilj samma kväll. Utlandsstudier är det bästa sättet att komma igång med språkinlärningen igen och samtidigt skapa oförglömliga minnen på vägen.
5. Sätt upp ett mål
Har du hört talesättet "Om du inte vet vart du är på väg, kommer du förmodligen att hamna någon annanstans"? Att sätta upp mål är alltid viktigt, särskilt när det gäller språkinlärning. Fundera på syftet med att lära dig och sätt upp mål utifrån det. Är det för att klara ett prov eller slutföra en kurs? Är det för att kommunicera med vänner, familj eller på en semesterresa utomlands? Eller kanske du bara vill utmana dig själv med ny kunskap. Oavsett vad hjälper det dig att definiera ditt mål och skriva ner det för att hålla dig på rätt spår. Några exempel kan vara:
"Jag vill nå B2-nivå i slutet av året."
"Jag vill ägna två timmar i veckan åt att studera och en timme åt att lyssna på en språkpodcast."
"Jag vill kunna prata med min mormor utan att behöva en översättare nästa gång jag besöker henne."
"Jag vill tillbringa en månad i London för att lära mig engelska innan året är slut."
"Jag vill klara mitt nästa språktest med 80 % eller mer."
Med dessa tips kommer du att väcka nytt liv i din språkinlärning. Ta det steg för steg och fortsätt kämpa. Lycka till med studierna!