Så memorerar du nya ord snabbare – 9 tips
Oavsett hur bra din grammatik är, kommer du inte särskilt långt om du inte kan sätta ord på dina meningar (bokstavligen). Ett bra ordförråd öppnar dörrar till nya världar samt gör lärande roligt och tillfredsställande.
Men att utöka ditt ordförråd är lite som en diet: du måste anstränga dig för att faktiskt lära dig – och det finns inget magiskt trick eller ett hemligt tillvägagångssätt som passar alla. Alla måste hitta sin egen metod för att lära – och det är viktigt att ha tålamod, sätta realistiska mål samt belöna sig själv när det går bra. Kanske funkar någon av nedan metoder för dig:
1. Använd minnestekniker
Ett populärt sätt att memorera vokabulär är användningen av minnestekniker, som är mentala genvägar som hjälper dig att komma ihåg mer komplexa begrepp eller ord.
Du kan skapa associationer mellan ord. Exempel: Om du inte vet om det är ett eller två L i ordet ALLTID, kan du försöka komma ihåg att ”Alltid stavas alltid med två L och Aldrig stavas aldrig med två L”.
Du kan hitta på en förkortning. Exempel: Du behöver gå till en AFFÄR för att köpa Apelsiner, Fil, Flingor, Äpplen och Russin.
Utmaningen är naturligtvis att du fortfarande måste memorera förkortningen, låten eller associationen, men med lite övning kommer du bli en fena på kreativa och användbara kopplingar. Ju längre du tänker på akronymer eller associationer, desto bättre kommer du ihåg orden som kommer med det.
2. Skapa en lärandemiljö
När du studerar utomlands kommer du att höra och läsa språket överallt och hela tiden. Du kommer att lära dig mycket snabbare då du fördjupar dig i språket. Du behöver dock inte åka utomlands för att sakta, men säkert, utöka antalet ord i ditt ordförråd. Du kan skapa en inspirerande och studievänlig miljö var du än är. Köp tidningar eller böcker på det nya språket, titta på film och laga mat (eller bara ät) den lokala maten.
3. Sätt orden i kontext
En bra idé för att lära sig fler ord snabbare är att sätta dem i ett sammanhag. Istället för att skriva listor med slumpmässiga ord, kan du försöka använda orden i meningar. På så sätt lär du dig hur orden faktiskt används i verkligheten. Om du kommer på roliga meningar, blir orden lättare att memorera. Beroende på hur du lär dug bäst kan du också rita eller hutta bilder som kompletterar meningarna och placerar orden i dess naturliga miljö.
4. Lär dig genom vardagssituationer
På tal om sammanhang – filmer, TV-serier, böcker, podcasts och låtar är inte bara en bra källa för vanligt förekommande ord – de kan också hjälpa dig att memorera ord då de alltid associeras med en scen, en person eller en (verklig) händelse. Så, försök att läsa böcker eller titta på filmer på originalspråket (med undertexter) för att försöka förstå vad orden faktiskt menar. Om du ser eller hör ett ord eller en mening som du inte förstår kan du skriva ner det, leta upp vad det betyder och börja memorera det.
5. Ta det till nästa nivå
Om du vill ta dina språkkunskaper till nästa nivå bör du lämna utrymme för tankekartor med tillhörande ord, synonymer eller antonymer. Om du vill få ut det mesta av din inlärningsprocess, är mitt tips att inte översätta ordet till ditt modersmål. Försök i stället att förklara och beskriva ordet på det språk du försöker lära dig.
6. Hitta de verktyg som passar för dig
Alla lär sig olika, så om du inte redan vet vad som fungerar för dig är bästa tipset att testa olika inlärningssätt – eller en kombination av olika. Flashcards, appar, listor, spel eller post-its är exempel på bra sätt att memorera ord. Detsamma gäller tidpunkter när du lär dig som bäst. Vissa människor avsätter en specifik tid, andra lär sig mer spontant. Oavsett vilket tillvägagångssätt du väljer, se till att komma in i någon form av rytm – övning ger färdighet, trots allt.
7. Gör det interaktivt
Det är lika viktigt att göra inlärningsprocessen så varierande som möjligt, som att hitta rätt verktyg. Läs inte bara orden från kort eller listor – lyssna på orden när de uttalas, säg dem för dig själv högt och skriv ner dem. Ju mer du interagerar med orden för alla sinnen, desto bättre. (Varför inte äta glass samtidigt som du lär dig vad de olika smakerna kallas på språket du lär dig?)
8. Fokusera på användbara ord
Om du vill utöka ditt ordförråd för att du vill arbeta på en marknadsföringsbyrå utomlands, behöver du förmodligen inte läsa Shakespeares romaner eller lära dig gammeldags ord från medeltiden. Ju mer användbara orden är för din karriär, hobbyer och vardagssituationer, desto lättare är de att lära sig – och du kommer att kunna använda dem oftare. (Detta kan vara som ett spel: Du kan belöna dig själv varje gång du använder dig av ett visst ord i en konversation.)
9. Repetera och repetera lite till
Upprepa inte bara de orden du lär dig just nu – glöm inte bort de ”gamla sakerna” som du tror att du redan har memorerat. Du behöver inte titta på de gamla orden lika ofta som det nya ordförrådet, men ju mer du använder orden, desto bättre kommer du att komma ihåg dem.