Påskens ursprung och andra mysterier
Påsken är en högtid som vi firar på många olika sätt här i Sverige. Vi målar ägg, letar efter påskägg, äter påskmat, ja listan kan göras lång. Men påsk – var kommer namnet ifrån? Och kaniner, varför kaniner? Varför målar vi ägg i färgglada färger? Det är helt enkelt mycket som är mystiskt med traditionerna kring påsk. Så, precis som de söta och nyfikna djuren som har blivit en symbol för påsk i västvärlden, kommer vi nu hoppa ner i kaninhålet för att undersöka det gamla mysteriet bakom den unika högtiden.
Påskens ursprung
Påsken är kanske den viktigaste högtiden i den kristna kalendern. Påsken är känd som en högtid då kristna firar Jesus uppståndelse. Den kyrkliga fastan firas under en 40-dagars period och slutar på påskafton. Fastan är till för självreflektion och är tänkt att spegla tiden Jesus spenderade ute i det fria.
I Tanakh, eller den hebreiska bibeln, refererar judarna till tiden runt påsken som Pesach vilket representerar befrielsen av judarna från det egyptiska slaveriet.
Gräver man lite djupare ser det ut som att det ursprungliga firandet av den här tiden på året går tillbaka längre än de moderna religionerna. Påsken infaller på en central punkt i kalendern – vårdagsjämning – då dagen är lika ljus som den är mörk.
Det finns teorier om att det ursprungliga firandet började som en forntida själslig festival. Den hedrade jordens och månens rotation, årets första blommor och andra vårtecken efter vinterns mörker. Det är uppenbarligen något mystiskt och spännande kring påskens koppling till solen, solsystemet och det blomstrande livet på vår planet.
Var kommer namnet från?
Beda Venerabilis, en väldigt gammal munk med ett långt vitt skägg och smeknamnet The Father of English History skrev om vårens- och fruktbarhetensgudinna för över 1300 år sedan. Eostre, som gudinnan kallades, antas därför vara inspiration till det engelska namnet på påsk – Easter.
Varför valdes påskharen som symbol för högtiden?
Det verkar som att symbolen med kaninen och haren kommer från en hednisk ritual. De var kända för att vara väldigt fertila och blev därför associerade med påskens pånyttfödelse. Enligt tysk folktro var kaninen kopplad till den kristna påskens eviga liv. Kaniner föds med öppna ögon, vilket fick tyskarna att tro att kaniner alltid är ”vakna”.
Traditionen med kaniner följde med tyskarna till Pennsylvania i USA under 1700-talet. Det ledde senare till chokladkaninen! Idag produceras fler än 90 miljoner chokladdjur i USA varje år.
Varför ägg?
Låt oss “eggs-ercie” hjärnan lite och fundera på varför vi är så besatta av dessa små ovala objekt.
Precis som påskharen representerar ägg ett nytt liv. Faktum är att ägget har varit en symbol för livets mysterium. Ägget har varit i fokus för filosofisk debatt ända sedan den legendariska forskaren Plutarch sa ”Vad kom först, hönan eller ägget?”.
Traditionen att måla ägg är till och med äldre än kristendomen och var ett sätt att fira livets början. Den forntida persiska nyårsfestivalen Nowruz firades bland annat med att måla och dekorera ägg.
Vi spolar fram klockan ett par år till 1873. Det är året då fabrikerna i Storbritannien började producera chokladägg till påsk. Sedan dess har människor blivit lite galna i jakten på en chokladfylld ära. 2011 skapades världens största påskägg i choklad i Italien. Det vägde 7200 kg, vilket är mer än en elefant, och var 10,39 meter högt!
Jag lämnar dig nu, med ett gigantiskt chokladägg i tankarna. Njut av påsken!