GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

8 sätt att packa med eko-vänligt

8 sätt att packa med eko-vänligt

Nuförtiden finns det en mängd sätt att minska vår påverkan på miljön - allt från att välja hur vi reser och var vi bor till att lägga rätt saker i resväskan. Så oavsett om du gör dig redo för en semester eller för att studera utomlands, så kommer här vår guide för hållbar packning som hjälper dig att vara snällare mot planeten när du utforskar den..

1. Tandborste av bambu

Visste du att alla plasttandborstar du någonsin använt kommer att finnas kvar om 500 år? Usch! Miljarder tandborstar slängs varje år, vilket leder till en hel del plastföroreningar. Vissa plasttandborstar är återvinningsbara, men det betyder inte att de faktiskt återvinns. Tandborstar tillverkade av bambu kan däremot brytas ned biologiskt på bara några månader eller år. Att göra allt av bambu är inte en perfekt lösning - att odla bambu kräver fortfarande mycket mark

2. Grön solskyddsfaktor

Inte bokstavligen grön. För att skydda dig i solen ska du välja en solkräm med SPF 30 och UVA- och UVB-skydd som inte skadar djur och natur. Leta efter märken som marknadsför sig som "revvänliga" eller "delfinvänliga" och som inte innehåller oktinoxat eller oxybenzon. Dessa ingredienser kan allvarligt skada djur och växter när de hamnar i vatten.

3. Undvik fast fashion

Allt har ett klimatpåverkan - även dina kläder. Modeindustrin skapar iögonfallande koldioxidutsläpp när nya kläder fraktas över hela världen. Plagg tillverkade av polyester och nylon är i själva verket gjorda av plast, och även om bomullskläder bryts ned biologiskt odlas de ofta med hjälp av miljöförstörande kemikalier.

Gör din resväska grönare genom att bara köpa det du behöver, välja kläder av ekologisk bomull eller linne, byta kläder med vänner eller hitta begagnade pärlor i din lokala secondhandbutik. Webbplatser som Depop, Vinted och eBay är guldgruvor för begagnade kläder.

4. Återanvändbar vattenflaska

En återanvändbar vattenflaska i metall eller plast är ett måste. Att dricka vatten regelbundet är en viktig del av att hålla sig frisk - särskilt om du besöker ett varmare klimat än du är van vid. Plastflaskor för engångsbruk tar över 400 år att bryta ner och har ett enormt koldioxidavtryck eftersom de transporteras runt hela världen - bara för att användas en gång!

Ett snabbt och enkelt sätt att minska din dagliga miljöpåverkan är att byta till en återanvändbar flaska. Istället för att köpa flaskor varje dag kan du också spara pengar genom att ta med vatten eller fylla på gratis på ett kafé eller vid en påfyllningspunkt. Många offentliga platser som stationer och universitet har gratis vattenpåfyllningsstationer.

5. Kaffemugg

Samma sak gäller i stort sett allt om vattenflaskor för engångsbruk, men för kaffekoppar för engångsbruk. Många är tillverkade av kartong men har ett plastfoder för att hålla dem vattentäta, vilket inte bryts ner lätt. Så ta en återanvändbar kaffekopp för att minska ditt avfall när du smuttar på dina varma drycker när du är på språng. Dessutom erbjuder många ställen rabatt om du tar med dig en återanvändbar kopp. Bästa tipset: Skaffa en med ett bra lock, du vill inte ha spill i väskan.

6. Matlådor

En enkel uppsättning plastförpackningar är också väldigt användbart. Att packa en lunch innan du lämnar huset innebär att du spenderar mindre på att äta ute och att du köper mycket mindre plastförpackad mat från mataffärer.

7. Mensskydd

Ja, du kan till och med menstruera mer miljövänligt. Klassiska mensprodukter som tamponger och bindor är delvis tillverkade av plast och kommer förpackade i plast. Men många moderna produkter som återanvändbara menstrosor, tvättbara tygbindor, ekologiska tamponger och menskoppar i silikon fungerar bra och är mycket snällare mot planeten.

8. Upgrade your toiletries

Att packa inför en resa är ett utmärkt tillfälle att reflektera över vad du använder dagligen och fundera på hur du kan göra bättre val för planeten. Du kan till exempel ersätta engångs-sminkservetter (spoiler: de är gjorda av plast och hamnar ofta i havet) med tygservetter som kan tvättas och återanvändas. Om du packar schampo och tvål i fasta former istället för i flaskor sparar du mycket plast och utrymme i resväskan. Vissa sminkmärken använder träbehållare och handtag, deodoranter kan tillverkas av naturliga ingredienser och till och med tandkräm kan numera komma i glasburkar.

Var ska du resa nästa gång?Utforska världen
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig