GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Hur man hanterar kulturella skillnader: 9 tips

Hur man hanterar kulturella skillnader: 9 tips

Kulturutbyte är en viktig del av inlärningen av främmande språk. Språk är så kopplat till kultur att det är viktigt att lära sig om kulturen också för att bli flytande. Genom att fördjupa dig i en plats seder och bruk medan du lär dig kan du snappa upp slang, förstå språkliga nyanser och ta till dig kulturella skillnader. Dessutom berikar det din upplevelse och kan helt enkelt vara väldigt roligt.

Kulturella skillnader kan omfatta olika trossystem, sätt att klä sig, värderingar och konsumtion av vissa livsmedel. Innan du är van vid en ny kultur kan det vara lätt att göra fel, och ibland kan ett felsteg oavsiktligt orsaka förolämpningar. Här är några av våra bästa tips för att navigera mellan kulturella skillnader och skapa förståelse.

1. Börja enkelt

Att försöka hantera den kulturella klyftan börjar ofta med att lära sig de vanliga och respektfulla sätten som medlemmar i en kultur hälsar och tackar varandra på. Om du sätter detta högst upp på din lista visar du att du är villig att lära dig och att du vill vara artig, och det kan ge en bra start på ditt umgänge med nya människor.

2. Lär du dig språket

Att lära sig någons språk tar tid och ansträngning och visar att du värdesätter deras seder och kultur. Du behöver inte vara flytande för att börja prata med människor på deras lokala språk, och de kommer sannolikt att bli glada över att du försöker - bra för att överbrygga den kulturella klyftan. Fördelarna är många; konversation med modersmålstalare är fantastiskt för att stärka dina språkkunskaper, och du kommer att få en djupare förståelse för dina kulturella skillnader när du lär dig.

3. Var flexibel

En god avsikt är A och O. Det kanske inte blir rätt varje gång, men det är viktigt att försöka (och visa att du försöker)! Kom ihåg att prova nya saker, lära dig med ett öppet hjärta och vara villig att anpassa dig. Vissa nya kulturella metoder kan kännas ovanliga till en början, men de kan fördjupa ditt lärande och din personliga utveckling när du tar till dig dem.

4. Prova lokala maträtter

Flexibilitet är också bra när det gäller att anamma det lokala köket. Mat är en av kulturens grundpelare; traditionella rätter förs vidare från generation till generation, precis som konst, berättelser och språk. Prova regionens specialiteter och var öppen för nya smaker och kulinariska stilar - vissa kan ta dig några försök att uppskatta. Även om du inte är ett fan eller om rätterna först verkar ointressanta, var artig och försök att inte göra dina känslor uppenbara för att undvika att förolämpa dina värdar eller nya vänner.

5. Be om råd

När du försöker passa in kan du orsaka missnöje om du inte gör din research - även om du menar väl. Det är viktigt att vara uppmärksam på när dina handlingar (även om det är oavsiktligt) kan kännas som kulturell appropriering. Innan du reser är internet din rådgivare; skaffa dig en grundläggande förståelse för den kultur du kommer att fördjupa dig i och lär dig de vanliga kulturella misstag som andra resenärer gör. När du anländer, observera och var nyfiken. Om du är osäker på något kan du fråga dina klasskamrater, lärare eller värdfamiljer.

6. Visa intresse

Det är lätt att se när någon inte är intresserad av vad du säger. Så när du pratar med någon om deras kultur, se till att du är närvarande i samtalet. Lyssna aktivt och ställ detaljerade och insiktsfulla frågor för att visa att du är motiverad att förstå deras kultur på en djupare nivå. Om de känner sig uppskattade kommer de att vara mer benägna att lita på dig, öppna sig och hjälpa dig att förstå kulturella skillnader. Du kommer också att lära dig mycket mer på det här sättet.

7. Var uppmärksam

Titta på kroppsspråket för icke-verbala ledtrådar. Det kan ta ett tag att upptäcka dessa, eftersom varje kultur har olika gemensamma manér och uttryck. Vissa kulturer, t.ex. i Asien, är inte lika uttrycksfulla i ansiktet som kulturer i Nord- eller Latinamerika. Och medan ögonkontakt innebär uppmärksamhet och artighet i många västerländska kulturer, kan för mycket ögonkontakt vara respektlöst i vissa österländska kulturer som Japan.

8. Omfamna populärkulturen

Lär känna populärkonst som kommer från eller hyllar den kulturen - det hjälper dig att bli bekant med språket och de kulturella värderingarna. Läs böcker eller titta på TV-program från den plats dit du ska; K-dramer är populära bland koreanska språkinlärare, och Manga är en älskad stil av grafiska romaner i Japan. Detta kan också ge dig ett gemensamt intresse med de människor du möter, vilket hjälper dig att bygga vänskaper.

9. Vänd blicken inåt

Reflektera över din egen kultur: familjedynamik, samhällsstrukturer, respektsignaler, förkortningar, andlighet och punktlighet. Detta kan hjälpa dig på många sätt - från att stärka din koppling till dina rötter och öka din empati till att inspirera dig att uppskatta de kulturella skillnaderna och hitta nya att utforska.

Lär känna en ny kulturStudera utomlands
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Utforska världen på en språkresa med EF

Läs mer