GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Nathalies språkresa till Barcelona

Nathalies språkresa till Barcelona

Ännu ett land, ännu en helt fantastisk upplevelse. I januari lämnade jag mitt älskade London för att plugga spanska i Barcelona. Trots att jag hade varit borta i nästan fem månader, kändes detta nya äventyr fortfarande lite skrämmande. Jag hade vant mig vid att resa, utforska nya platser och anpassa mig till olika situationer, men denna gång visste jag att jag också skulle behöva bemästra ett helt nytt språk. När jag säger att jag inte kunde någon spanska alls menar jag verkligen det. Något man ska vara tacksam över och det som gjorde mig mindre orolig var att jag visste att jag kunde ta hjälp av internet och översätta det jag inte förstår. Detta skulle dock visa sig bli ett problem, när jag landade i Spanien insåg jag nämligen att jag inte hade någon täckning. Jag hade också glömt att ta en skärmbild på hur jag skulle ta metron till min värdfamilj. Som tur var är Spanien fullt av hjälpsamma människor och även om jag inte förstod vad de sa fick jag väldigt god hjälp och lyckades ta mig till rätt ställe. Eftersom jag inte kunde spanska blev mina första ord igenom telefonen till min värdfamilj “Hola…ehm…EF?” varpå jag hörde ett entusiastiskt och vänligt “Ahhh, Vale" innan dörren öppnades
Att bo i en värdfamilj

När jag först kom in i det som skulle bli mitt hem under fyra månader, visste jag direkt att jag skulle trivas där. Med hjälp av charader och översättningsprogram lyckades jag och min värdmamma att kommunicera med varandra. Man får inte vara rädd att göra bort sig lite och ta allt med en klackspark, det viktigaste för mig var att båda var på samma sida så att alla kan trivas. Jag fick veta att jag delade rum med en tjej från Norge som skulle komma hem senare, vilket var lugnande för mig då hon redan varit där en tid och jag kunde ställa alla frågor jag hade till henne om jag behövde förtydliga något. Att ha någon att bo med som är i samma situation som en själv är något jag har tyckt varit väldigt hjälpsamt och roligt. Min sista kväll i Barcelona hade vi till exempel en spa/filmkväll då vi kollade på True Crime och satt med ansiktsmasker på. Min värdfamilj var också helt underbar, vi firade sonens födelsedag och jag fick en fantastisk trevlig avskedskväll på en restaurang med dem alla. Eftersom jag inte kunde mycket spanska från början, tror jag att valet att bo i en värdfamilj hjälpte mig att öva på språket. Den sista kvällen kunde jag till och med ha en konversation med familjen, med lite hjälp från min rumskompis, vilket kändes som en stor framgång.

Livet i Barcelona


När jag först kom till skolan var jag den enda nya i min klass, eftersom de flesta andra studenterna hade börjat några veckor tidigare. Trots det var det enkelt att skaffa nya vänner. Under lektionerna var det vanligt att diskutera med andra studenter, vilket snabbt ledde till att man lärde känna varandra. Jag hade också tur eftersom den internationella dagen ägde rum nästkommande vecka. Inför denna dag blev man indelad i länder, så alla svenskar bildade en grupp tillsammans och planerade att visa något svenskt till de andra länderna under den internationella dagen. Vi valde Midsommar, skapade en midsommarstång och visade de andra grupperna dansen och sångerna. Som ny på skolan var det en lättnad att direkt kunna engagera sig i något där man fick kontakt med andra svenskar men också delta i lekar med personer från andra klasser. Eftersom solen ofta var framme i Barcelona valde man många gånger att gå till stranden, vilket också blev det föredragna stället för avsked kvällar. Staden är full av vackra platser såsom Park Guell, Tibidabo, Sagrada Familia och Parc de la Ciutadella som blev en av mina favoritplatser. Efter en och annan fest i Barcelona var de skönt att många dagar kunde bestå av att packa med en pickning, sätta sig i en park, läsa en bok och njuta av vädret.

Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig