GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

8 klassiker som måste läsas för att lära dig engelska

8 klassiker som måste läsas för att lära dig engelska

Det finns en anledning till att klassiska romaner kallas för "klassiker". De är vackert skrivna och utgör grunden för det engelska språket som vi känner det. Klassiker har fängslande berättelser och återspeglar komplexiteten i den mänskliga naturen, samhällsnormer och subtila nyanser av språkutveckling.

Här är 8 klassiska romaner som låter dig resa tillbaka i tiden och utforska det förflutnas litterära underverk samtidigt som du förbättrar dina kunskaper i engelska.

1. Den store Gatsby av F. Scott Fitzgerald

Kliv in i 1920-talets jazzålder när Nick Carraway berättar historien om den mystiske och förmögne Jay Gatsby. Gatsby anordnar extravaganta fester i hopp om att fånga uppmärksamheten hos sin tidigare kärlek, Daisy Buchanan. Romanen utforskar teman som rikedom, den amerikanska drömmen och den tomhet som ofta följer med överflöd.

Den fängslande prosan, det levande bildspråket och de komplexa karaktärerna gör den här romanen till en språklig fest för elever som läser engelska. Den ger också en inblick i engelskan under det glada tjugotalet. När du har läst boken kan du titta på den fantastiska filmen med Leonardo Di Caprio och Carey Mulligan i huvudrollerna.  

2. Catcher in the Rye av J.D. Salinger

Holden Caulfield, en amerikansk tonåring med problem som ständigt blir avstängd från skolan. Holden, som inte är imponerad av vuxenvärlden, blir överväldigad av det hyckleri han upplever i skolan och av de vuxna omkring honom. Han lämnar sin nya skola för att istället spendera tid i New York City. Genom att vandra runt i staden hoppas han kunna sörja förlusten av sin bror Allie och hitta meningsfulla, verkliga kontakter i en ytlig värld som alltid bara har svikit honom.

Denna klassiker är hyllad för sin skildring av tonårsångest, identitet och utmaningarna med att växa upp. Holdens användning av vardagligt språk gör också romanen till en fängslande läsning för elever som studerar engelska.

3. I Know Why the Caged Bird Sings av Maya Angelou 

I Know Why the Caged Bird Sings är en självbiografi som berättar historien om författaren Maya Angelous barndom och tonårstid. Uppvuxen i USA, i det rassegregerade Jim Crow South, genomlever Angelou en turbulent och traumatisk barndom. Genom hennes berättelse får läsaren en rå, känslomässig inblick i fördomarnas och förtryckets strukturer.

Denna vackert skrivna självbiografi utforskar teman som rasdiskriminering och ojämlikhet mellan könen. Angelous berättelse fångar hennes motståndskraft, trots och triumf mot dem som försökte förtrycka henne.

4. Animal Farm av George Orwell 

Möt Napoleon och Snowball, grisarna som vill avsätta sin mänskliga ägare för att skapa ett rättvist samhälle (ja, gård) där alla är lika. Djuren sätter upp sina egna regler för hur gården ska drivas och lovas jämlikhet och välstånd. Men när Napoleon och Snowball får mer och mer makt börjar de utnyttja de andra djuren och blir alltmer lika de förtryckande mänskliga djurskötarna som de hade hoppats kunna fly från.

Med hjälp av spännande djurfigurer och ett enkelt språk skapar Orwell en kraftfull skildring av totalitarismens faror.

5. The Outsiders av S.E. Hinton

Är du en Greaser eller en Soc? The Outsiders är en gripande berättelse om två rivaliserande tonårsgäng i 1960-talets Oklahoma. Ponyboy Curtis är en Greaser och berättar om sina upplevelser när han navigerar i konflikter med det rikare gänget som kallas Socs. När en våldsam konflikt mellan de två grupperna får ett tragiskt slut måste Ponyboy och hans vänner acceptera de hårda konsekvenserna av det splittrade samhället. Genom vänskap och lojalitet upptäcker de att de trots sina olikheter delar samma kamp och drömmar.

Denna ungdomsroman kommer att hålla dig på tårna och få dig att heja på alla karaktärer. Efter läsningen kan du också se den kultförklarade filmatiseringen från 1983 med Patrick Swayze, Tom Cruise och många fler stjärnor i huvudrollerna.

6. Little Women av Louisa May Alcott 

Denna roman följer de fyra systrarna Marchs liv - Meg, Jo, Beth och Amy - när de växer upp under inbördeskriget i Concord, Massachusetts. Little Women utforskar systrarnas glädje, kamp och band när de navigerar mellan kärlek, vänskap och personliga ambitioner. Varje syster har sina egna drömmar och ambitioner, från Megs önskan om ett traditionellt familjeliv till Jos ambitioner som författare.

Den hjärtevärmande romanen är underbart skriven och du kommer att bli förälskad i systrarna och deras berättelser. När du har läst boken kan du se filmatiseringen från 2019 med Emma Watson, Florence Pugh, Saoirse Ronan och Timothy Chalamet i huvudrollerna.

7. Romeo och Julia av William Shakespeare

Denna berömda tragedi utspelar sig i Verona i Italien och är en pjäs, inte en roman. Den berättar historien om Romeo och Julia, ett kärlekspar från två familjer som ligger i fejd med varandra, Montagues och Capulets. Trots att deras familjer hatar varandra blir Romeo Montague och Julia Capulet djupt förälskade vid första ögonkastet. Deras hemliga romans leder till en rad missförstånd, dueller och tragiska händelser, som till slut leder till både Romeos och Julias död.

Shakespeares språk kan ibland vara svårt att förstå, men det finns moderna engelska översättningar. Och du kan se Baz Luhrmanns filmatisering med en ung Leonardo DiCaprio och Clare Danes i huvudrollerna.

8. Frankenstein av Mary Shelley

Frankenstein av Mary Shelley är en gripande berättelse om vetenskaplig ambition och dess tragiska konsekvenser. Dr Victor Frankenstein, en ung vetenskapsman, blir besatt av att skapa nytt liv. Han lyckas skapa liv åt en varelse men ryggar tillbaka i skräck när han ser den. Avvisad av sin skapare och av samhället, söker den monstruösa varelsen hämnd, vilket leder till en våldsam konfrontation.

Denna roman hade en betydande inverkan på den gotiska litteraturens popularitet och skapade en ny fascination och ett nytt intresse för skräckgenren.

Vi hoppas att du gillar den här listan över klassiska romaner och att de hjälper dig att förbättra dina engelskkunskaper samtidigt som du utforskar fängslande berättelser och fascinerande karaktärer. Lycklig läsning!

Study English abroadLearn more
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Testa din engelska på några minuter

Läs mer