GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

10 klassiska filmer som du bör se innan du besöker London

10 klassiska filmer som du bör se innan du besöker London

London har länge varit en legendarisk inspelningsplats för välkända filmer, som alla visar upp olika sidor av den dynamiska "Big Smoke". Om du planerar ett besök i Storbritanniens huvudstad är det ett utmärkt sätt att få en försmak av livet i London genom att titta på filmer som utspelar sig i staden. Det finns många olika genrer att fastna i, och det är ett bra sätt att bli upprymd inför den kommande resan.

Här är 10 klassiska filmer som utspelar sig i London och som har inspirerat tittare över hela världen att utforska denna otroliga stad.

1. Notting Hill

Notting Hill anses av många vara en av de mest ikoniska romcoms någonsin och satte detta område i västra London på kartan. Den tafatte men charmige Hugh Grant spelar resebokhandlaren Will, som vinner filmstjärnan Anna Scotts (spelad av Julia Roberts) kärlek på de färgstarka marknadsgatorna runt Portobello Road. Filmen fångar perfekt den idylliska atmosfären i området och visas fortfarande på en lokal biograf där varje vecka.

2. V for Vendetta

V for Vendetta är baserad på en grafisk roman av den berömde serieförfattaren Alan Moore och är berättelsen om en hämndlysten vigilante vid namn "V". Det London som presenteras här är en dystopisk alternativ verklighet som blandar gammalt viktorianskt språk med mörk futurism. Den ger också tittarna en inblick i den brittiska traditionen Bonfire Night, ett fyrverkeri som äger rum varje år runt den 5 november.November.

3. Bridget Jones’s Diary

Bridget Jones's Diary är baserad på Helen Fieldings bästsäljande roman och följer den trettioåriga kvinnans kaotiska liv och hennes jakt på kärlek. Mitt i alla dråpliga ögonblick erbjuder London den perfekta bakgrunden för denna mycket relaterbara huvudperson. Och vem kan glömma Hugh Grant och Colin Firth som har ett episkt slagsmål på en restaurang i West End till tonerna av It's Raining Men?

4. Attack the Block

Denna skräckkomedi, som utspelar sig kring en grupp tonåringar som försvarar sig mot märkliga utomjordingar i ett bostadsområde i södra London, är sprängfylld med humor och action. De flesta av skådespelarna rekryterades från lokala skolor och dramaklubbar, däribland John Boyega som senare blev känd i Star Wars.

5. Lock, Stock and Two Smoking Barrels

Lock, Stock (som den ofta kallas) är en pulserande djupdykning i den hårdkokta kulturen i Londons East End. Med ett plågsamt tvetydigt cliffhanger-slut vrider och vänder sig den explosiva historien från början till slut. Ofta imiterad men sällan matchad banade den väg för senare klassiker - inklusive Ritchies populära uppföljare Snatch.

6. Kingsman: The Secret Service

Bara en film som utspelar sig i England kan ha med paraplyer som vapen. Kingsman är en riktigt rolig film som blåser nytt liv i spiongenren och ger den en ny twist. Den spelar på båda sidorna av Londons identitet: den gentlemannamässiga brittiska spionstereotypen och en mer jordnära skildring av Londons ungdomskultur. Och vem kan glömma Samuel L. Jacksons briljanta skurk med keps i sidled?

7. The Parent Trap

Denna Disney-favorit berättar historien om två enäggstvillingar som skiljs från varandra av sina föräldrar. Ett slumpartat möte på ett sommarläger återförenar paret, där de inser sin situation. De bestämmer sig för att byta plats för att utforska hur den andra lever - en i Kalifornien och en i London - samtidigt som de försöker reparera sina föräldrars relation. Här bjuds vi på en vykortsliknande skildring av London, komplett med montage av resor med röda bussar, shoppingrundor utanför Big Ben och ett townhouse-hem i Kensington.

8. Last Night in Soho

Edgar Wrights psykologiska thriller om en konststudent som tidsreser in i 1960-talets skumma undre värld är långt ifrån det sagolika London som vi får i Föräldrafällan. Fuktiga, neondränkta Soho står i skarp kontrast till den glamorösa bild av London som många hade under den här tiden. Den gripande historien avslutas med en av de bästa vändningarna på senare år. Det är också kul att utforska alla de platser som används för den moderna miljön (en eloge till Carlisle Streets legendariska Toucan Pub).

9. Love Actually

Love Actually följer flera olika historier centrerade kring olika karaktärer under julhelgen. Denna lekfulla romcom är en favorit under julhelgen och är känd för sin humor, sitt hjärta och sitt djup. Med en stjärnspäckad rollista med Hugh Grant, Emma Thompson och Keira Knightley (för att nämna några) kommer du att dras in i de charmiga karaktärernas liv. London står i centrum när vi bevittnar dessa kärlekstörstande britters prövningar och vedermödor under jultiden.

10. 28 Days Later

Denna kultförklarade skräckklassiker från 2002 av Danny Boyle visar London som det aldrig har setts förut: tomt. Jim (spelad av Cillian Murphy) vaknar upp ur en koma under vilken en zombieapokalyps har ägt rum och vandrar genom den helt övergivna huvudstaden. Westminster Bridge stängdes av för trafik under de tidiga timmarna av inspelningen för att fånga detta fascinerande okända ögonblick. Denna kyliga scen i början av filmen sätter den läskiga tonen för resten av berättelsen.

Dyk in i dessa filmiska skildringar av London och gör dig redo att uppleva det verkliga livet!

Upplev livet i LondonStudera utomlands
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Utforska världen på en språkresa med EF

Läs mer