Hur man får ett flerspråkigt förhållande att fungera
Vi vet alla att det finns ett ”kärlekens språk”, men vad händer när kärleken talas på olika språk? Eller mer specifikt, vad händer när två personer som talar olika språk kommunicerar på ett tredje språk, engelska? Dels kommer relationen absolut bli mer intressant, men den kan också bli mer utmanade. Vi pratade med ett gäng personer på EF-kontoren som har levt i ett flerspråkigt förhållande och frågat dem hur de fick det att fungera. Dessa 6 tips var deras viktigaste.
1. Kommunicera
Du må ha hört det förut, men det är faktiskt sant. Kommunikation är nyckeln, framförallt i en relation där engelska inte är modersmålet. Missförstånd kan uppstå väldigt fort (se punkt 2), och att kunna diskutera dessa missförstånd öppet och ärligt med varandra är avgörande. Språkbarriären kan också leda till att man inte löser vissa konflikter, just för att diskutera på ett annat språk än sitt eget kan vara väldigt ansträngande. Så se till att anstränga dig öppet diskutera alla problem och funderingar du kan ha, så saker inte blir för komplicerade och svårlösta längre fram.
2. Skratta
Oavsett om ni båda håller på att lära er engelska, eller om ni båda har bra koll på språket, så kommer missförstånd att inträffa. Det är lätt att blanda ihop ord, tänk till exempel på orden engagerad och engaged (på engelska) som både ser och låter ganska likt. Eller ordet full som ser ut och låter exakt likadant. Men alla orden betyder ju helt olika saker – engagerad och förlovad, eller full (berusad) och mätt. Det kan ju bli väldigt fel med liknande ord, och det kan uppstå stora missförstånd, vilket faktiskt är väldigt vanligt. Tricket är att bara acceptera att det kommer bli sådana missförstånd, och att kunna skratta åt det tillsammans.
3. Var nyfiken
Ju mer du förstår din partners kultur, desto lättare kommer det vara att bortse från missförstånden. Så om din respektive bjuder in dig till ett, ganska märkligt, julfirande (googla Krampus). Eller till att upptäcka en ny artist, säg ja. För säger du ja kommer du bli mer bekväm med din partners kultur, och på så sätt lättare undvika att relationen börjar skava.
4. Var flexibel och förstående
Oavsett om ni skulle tala samma språk, så skulle ni kunna ha olika sätt att kommunicera på. Och det kan ta lite tid att vänja sig vid. I vissa kulturer är en indirekt kommunikation normen, att vara lite slingrande i det man säger som kräver att man läser mellan raderna. Medan andra är mycket mer direkta och ärliga i sitt sätt att kommunicera. Dessa problem kan också påverka förhållandet, och en kommentar som du uppfattar som stötande, kanske bara är menad som en ärlig kommentar av din partner. Nyckeln här är att vara öppen för dessa olikheter och vara flexibel och förstående.
5. Ha tålamod
Acceptera de hinder ni kommer stöta på. Oavsett om ni har olika kommunikationssätt eller om ni inte har listat ut hur man diskuterar på engelska än, ha tålamod. Både med dig själv och din partner. Det tar tid att anpassa sig till att tala ett annat språk till vardags och att förstå hur din partner hanterar samma situation. En bonus till alla er dock, är något som en av våra in-house relationsexperter sa. Att när ni grälar på ett språk som ingen av er talar perfekt, som kommer det sluta med att ni grälar mycket mindre eftersom det är för ansträngande och för svårt!
6. Ha kul
I slutet av dagen så är ju flerspråkiga förhållanden väldigt berikande och givande. Du kommer inte bara lära känna din egen kultur bättre, utan också lära känna en ny kultur genom din partner. Dessutom kommer du lära dig ett nytt språk, eller kraftigt stärka dina nuvarande språktalanger. Oavsett vad så är det verkligen en win-win situation.
Vi hoppas våra tips på hur man får ett flerspråkigt förhållande att fungera kommer hjälpa dig med din eventuellt framtida, internationella partner!