Hoppat av universitetet? Vad nu?
Du var kanske redo att ta universitetslivet med storm. Saker började bra – men då hände det otänkbara och nu är du tillbaka på ruta ett. Oavsett om du var tvungen att hoppa av eller sluta, känner du dig troligen lite förvirrad och bräcklig. Men se inte detta som ett nederlag: Du är inte den första personen som är med om det här – och du kommer definitivt inte vara den sista. Och medan du kanske känner dig helt vilsen i dina nya omständigheter, är det inte ett misslyckande att känna såhär. Faktum är att många välkända entreprenörer, företagsägare och glada anställda inte tagit examen från ett universitet och har ändå haft en lyckosam väg i livet.
Här är tio saker du kan göra för att återhämta dig snabbare och få ditt liv tillbaka på rätt spår:
1. Ta det lugnt och andas
Precis så: in och ut, in och ut. Om du börjar känna dig panikslagen, ta dig tillbaka till det nuvarande ögonblicket. Det kanske är svårt att tänka så men oro och förändringstider är perfekta stunder att öva mindfulness. Att vara uppmärksam eller vara medveten om dina tankar i nuet håller dig centrerad, lugnar dig och stannar din oroliga hjärna från att springa i tusen riktningar på en gång.
2. Ta lärdom av dina erfarenheter
Även om du inte tog examen gav din tid på universitet dig en massa färdigheter. Tänk tillbaka till när du började och hur ovetande du förmodligen kände dig. Och nu? Tja, du har kanske lärt dig att bo hemifrån. Brutit isen genom att prata med främlingar, planerat din tid, studerat och hittat rätt information, lagat mat åt dig själv, lärt känna en ny stad och så många andra saker. Det här är alla prestationer som du kan känna dig stolt över!
3. Ge dig ut på nya äventyr!
Leta rätt på ditt pass – världen väntar. Resan låter dig fly från det vanliga livet, ger dig distans från din familj och dina vänner med frågor om vad som hände med dina studier och låter dig uppleva andra kulturer, mat, landskap och kanske en ny syn på livet. Men var ska du åka? Hitta inspiration i bloggar, på sociala medier, genom att prata med vänner, klottra ner dina idéer på ett papper eller helt enkelt snurra en jordklot och stoppa vid ett land slumpmässigt. Det finns verkligen ingen större återställningsknapp än några veckor (eller månader!) borta.
4. Lär dig ett nytt språk
Att studera på universitet tar engagemang och tid. Även om det inte var möjligt för dig att ägna dig åt dina universitetsstudier betyder det inte att du kan ägna dig åt andra saker. Att lära sig ett språk är ett bra sätt att använda den tid du har till det bättre, samtidigt som du planerar för din framtid. Genom att ta en språkkurs möter du nya människor, ger dig själv ett syfte, återupptäcker din disciplin och lär dig en otrolig ny färdighet som kan tillämpas på framtida studier och sysselsättning. Ett ännu mer laddat steg är att kombinera språkinlärning och resor genom att ta en språkkurs utomlands. När det kommer till vilket språk som ska studeras: engelska, kinesiska, arabiska, spanska, tyska och franska är alla utmärkta alternativ.
5. Lär dig vad som helst!
Fotografi, matlagning, kodning, grafisk design, sy, snickeri, målning, bergsklättring, surfing, musik, listan fortsätter. Ta en klass i någonting – vad som helst! – Att återhämta dig, återfå förtroendet och utmana dig själv med något nytt. Vem vet? Du kanske upptäcker en ny passion i processen.
6. Damma av en gammal hobby
Mellan högstadiet och gymnasiet brukar vi lämna våra hobbies för att ägna oss åt studier och läxor. Detta är helt förståeligt men ett liv utan intressen utanför studierna och ett jobb kan vara tråkigt. Du har nu tid att fylla din tid. Att ta upp en gammal hobby kan vara ett bra sätt att använda din tid att koppla av, omgruppera och drömma om möjligheter för framtiden.
7. Starta ett eget litet företag
Allt detta kurssnack och återupptagande av en hobby kommer sannolikt att få din kreativitet att flöda! Varför inte utnyttja den energin och kombinera den med en nypa entreprenörsförmåga? Pang! Du är den stolta nya ägaren av en helt ny liten affärsidé! Oavsett om din idé handlar om frilansning, försäljning av handgjorda varor, evenemangsplanering eller något helt annat finns det hundratals bloggar och online communities där ute som kan hjälpa dig att definiera din nisch och ge en översikt åt dig för att hitta kunder. Det kommer inte nödvändigtvis gå snabbt men med tid och engagemang kan du finna dig själv arbeta del eller heltid!
8. Volontärarbete
Hitta ett syfte och känn dig stolt över dig själv genom att frivilligt ägna din tid till en värdig sak. Eftersom det inte råder någon brist på välgörenhetsorganisationer och hjälporganisationer som behöver stöd blir din första uppgift att välja vilken organisation. Börja med att överväga vad du känner dig passionerad för. Det kan vara djurerns rättigheter, miljö, utbildning, fattigdom eller hitta botemedel mot en sjukdom. Volontärer kan hitta möjligheter i sin egen stad, land eller på andra sidan havet. Vissa resor kräver även långsiktigt engagemang vilket innebär att du kan bo och ägna dig åt volontärarbete i ett annat land i flera veckor eller månader.
9. Hitta ett deltidsjobb
Tjäna pengar ökar känslan av självständighet som i sin tur ökar självkänslan. Fila på ditt CV (var noga med att inkludera de färdigheter du samlade på universitetet, eventuella volontärpositioner du har ägnat dig åt eller föreningar du tillhört) och få med dem. Beroende på vilken typ av arbete du söker kan du ansöka via rekryteringsbyråer eller personligen. Bonustips: När du letar efter en position inom hotell- restaurang eller butik uppskattar de flesta chefer att du som arbetssökande går till stället och presenterar dig själv.
10. Prata med en studievägledare
Om du har hoppat av universitetet men börjar känna att du vill återvända bör du överväga att besöka en studievägledare först. De hjälper till att definiera ditt framtida mål och kan hjälpa dig hitta en kurs som du kommer att njuta av. Det är aldrig för sent att börja om!