GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

10 av de svåraste Engelska orden att uttala

10 av de svåraste Engelska orden att uttala

Engelska är ett fashinerande språk, fullt av komplicerade ord som ofta även får modersmålstalare att klia sig i huvudet. En av de svåraste aspekterna när man lär sig engelska är uttalet - vissa ord uttalas helt enkelt inte som de ser ut.

Här presenterar vi 10 av de svåraste engelska orden att uttala, för att hjälpa dig att förstå deras betydelse, historia och - kanske viktigast av allt - deras komplicerade uttal.

1. Worcestershire

Worcestershire sauce, en berömd engelsk krydda från länet Worcestershire har varit en stapelvara i köken sedan början av 1800-talet. Länet omnämns också i skrifter så långt tillbaka som 1086.

Worcestershire är ett ord som verkar vara utformat för att för att förvirra dig. Med ett hopslag av bokstäver som inte motsvarar hur det uttalas är det inte konstigt att människor kämpar med den här. Folk kan säga Wor-chest-er-shire eller Wor-shesh-ter, men båda är felaktiga.

Hur det uttalas: WUSS-ter-sheer eller WUSS-ter-sher

2. Anemone

Anemoner är vackra, sköra blommor men också en typ av havsrovdjur. Ordet kommer från det grekiska ordet ”anemos”, som betyder vind, på grund av blommornas känsliga, vindblåsta utseende...

Anemone är ett ord med en rytmisk sekvens av vokaler och konsonanter som lätt kan få tungan att snubbla, vilket gör det svårt att säga ordet på ett smidigt sätt. Ett vanligt misstag är att säga an-eh-moh-nee.

Hur det uttalas: uh-NEM-uh-nee

3. Colonel

Uttalet av ”colonel” kommer från ett franskt ord (som lånades från italienska.) Med tiden ändrades uttalet medan stavningen förblev närmare den ursprungliga formen.

Stavningen av ”colonel” är missvisande, och det är ett av de ord som inte alls ser ut som det stavas. ”L” är stumt och ett mjukt ’r’ ersätter ’o’-ljudet. Du kanske hör folk felaktigt säga co-lo-nel, men det är inte korrekt.

Hur det uttalas: KER-nul

4. Onomatopoeia

Onomatopoesi är när ett ord efterliknar det ljud som det beskriver, som ”surra”, ”fräsa” eller ”klang”. Onomatopoeia är inte bara ett långt ord, utan dess ovanliga kombination av bokstäver gör det svårt att uttala. Folk kämpar ofta och slutar med att säga on-oh-mato-pee-ah.

Hur det uttalas: on-uh-MAT-uh-PEE-uh

5. Squirrel

Blandningen av ljuden ”sq” och ”rl” i squirrel kan vara svår, särskilt för personer som inte har engelska som modersmål, eftersom dessa ljud sällan förekommer tillsammans på andra språk.

Detta är en annan som folk ofta kämpar med. Du kan höra skwi-rell eller squir-ell, men båda dessa är fel.

Hur det uttalas: SKWIR-uhl

6. Pneumonia 

Pneumonia är en infektion som inflammerar en eller båda lungorna. Ordet kommer från grekiskans ”pneumon”, som betyder ”lunga”.

Det tysta ”p” i pneumonia och den knepiga kombinationen av vokaler gör att många människor blir förvirrade. Vanliga fel är new-mon-ia eller puh-neu-mon-ia.

Hur det uttalas: new-MOHN-yuh

7. Floccinaucinihilipilification

Även om det inte är ett ord som du sannolikt kommer att stöta på dagligen, förtjänar Floccinaucinihilipilification att nämnas som det längsta icke-tekniska ordet i större engelska ordböcker med 29 bokstäver!

Det är ett 1700-talsord som består av fyra latinska prefix och betyder ”ingenting” och är en handling som innebär att något bedöms som värdelöst.

Hur det uttalas: flok-suh-naw-suh-nahy-hil-uh-pil-uh-fi-KAY-shun

8. Mischievous

Stavningen av ”mischievous” får ofta människor att tro att det finns en extra stavelse, men ordet härstammar från det gammalfranska ”meschevous”, som betyder ”benägen att orsaka problem”. Ett vanligt misstag är att säga mis-CHEE-vee-uhs.

Hur det uttalas: MIS-chuh-vuhs

9. Rural

Rural kallas också ofta för landsbygden, till skillnad från stadsområden, och förknippas vanligtvis med jordbruk.

”R"-ljuden i ’rural’ är svåra att uttala efter varandra, vilket gör det här ordet utmanande för många. Några vanliga feluttalanden inkluderar rool eller rur-al.

Hur det uttalas: ROO-ruhl

10. Draught

Draught används ofta i brittisk engelska för att hänvisa till fatöl, men det kan också betyda en ström av sval luft i ett rum. Ett vanligt felaktigt uttal som du kanske hör är draw-gt eller draff.

Hur det uttalas: draaft

Oavsett om det handlar om tysta bokstäver, oväntade ljud eller bara lite vilda stavningar är engelska definitivt ett språk som håller dig på tårna. Att lära sig engelska har sina utmaningar, men det är ett språk fullt av överraskningar som är väl värt att bemästra.

Utveckla dina engelskakunskaperStudera utomlands
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Testa din engelska på några minuter

Läs mer