GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Din guide till den europeiska fotbollskulturen

Din guide till den europeiska fotbollskulturen

Idrott förenar människor över hela världen och kan vara ett bra sätt att ta del av den lokala kulturen när man reser utomlands.

Att satsa på fotboll kan vara din biljett till att lära dig språket, skapa varaktiga kontakter och berika din helhetsupplevelse. Fotbollen är en viktig del av den europeiska identiteten och för samman människor från olika kulturer genom en gemensam passion för fotboll.

Vill du få ett försprång när det gäller seder, ramsor och firanden inom den europeiska fotbollskulturen? Här är en titt på hur fotbollsfans lever spelet i Frankrike, Tyskland, Spanien, Italien och England.

Frankrike

Fotbollskultur  

Fotbollssupporterkulturen i Frankrike är känd för sin livfullhet och passion. När supportrarna till "Les Bleus" besöker barer eller kaféer runt om i landet skapar de en livlig atmosfär som återspeglar deras nationella identitet

Sånger & ramsor

Nationalsången "La Marseillaise" har en betydande historisk och känslomässig betydelse för fransmännen. Spelare och fans sjunger hymnen med inlevelse före matchen, vilket skapar en stark känsla av enighet och stolthet. Texterna uppmanar till motstånd och mod, vilket stämmer väl överens med den franska andan.

Firandet

Firandet i Frankrike, till exempel av segrar i EM och VM, är fantastiskt (och ofta förekommande). Gatorna blir levande med parader, sång och sammankomster. Att engagera sig i den franska fotbollsfankulturen handlar inte nödvändigtvis om att titta på en match; det handlar om att fördjupa sig i en nationell identitet och uppleva ett gemensamt firande.

Tyskland

Fotbollskultur

Det tyska landslaget, även känt som Die Mannschaft, har nått stora framgångar och skapat en stark känsla av stolthet och enighet bland sina supportrar. Därför är barer och gator fyllda med entusiastiska fans som njuter av öl och kringlor.

Sånger & ramsor

Tyska fotbollsfans är kända för att skapa elektrifierande atmosfärer. De förvandlar arenorna till ljudkällor och skanderar "Super Deutschland" med samordnade pyrotekniska uppvisningar, inklusive flaggor, nödbloss och banderoller.

Firandet

Matchdagarna sträcker sig ofta utanför arenan, då fansen samlas på lokala torg och barer för att titta på matcherna tillsammans, särskilt under internationella fotbollsturneringar. Där fortsätter firandet även efter matchen, när fansen avnjuter en traditionell öl tillsammans

Spanien

Fotbollskultur

När det framgångsrika spanska landslaget "La Roja" spelar fångar det hela nationens hjärta. Om du bor i Spanien omvandlar internationella turneringar det vanliga livet och för samman samhällen för att fira.

Sånger & ramsor

Under matcherna sjunger fansen "Yo soy español, español, español" och nationen stannar upp i 90 minuter för att bevittna spektaklet, jubla och sjunga.

Firandet

Segrar (och de är många) firas med en passion som kan mäta sig med vilken klubbmatch som helst. Gatorna förvandlas till hav av rött och guld, med parader, musik och dans som pågår långt in på natten.

Italien

Fotbollskultur

Passionen för fotboll i Italien når sin högsta nivå under internationella turneringar när landslaget "Gli Azzurri" spelar. Kärleken till fotbollen har djupa historiska rötter och har bidragit till att forma den nationella identiteten.

Sånger & ramsor

Cities like Rome, Milan, and Naples buzz with cries of "Forza Italia!" echoing against ancient and modern backdrops, especially after big wins.

Firande av högtider

När internationella turneringar pågår täcks hela stadsdelar och deras piazzor av lagets ikoniska färger blått, vitt och rött. Dessa områden blir till festplatser där lokalbefolkningen och besökare möts.

England

Fotbollskultur

Även om England tekniskt sett inte längre är en del av Europa är landet fortfarande en aktiv del av diskussionen kring europeisk fotboll. Engelska fotbollsfans är kända för sitt passionerade stöd och sina traditioner. Lionesses, Englands damlag, har fångat nationens hjärta med sina senaste framgångar, särskilt efter åratal av besvikelser för herrlaget. Som nykomling kommer du att upptäcka en välkomnande och entusiastisk fotbollskultur som förkroppsligar stoltheten och spänningen i engelsk fotboll.

Sånger & ramsor

Uttrycket "It's coming home" härstammar från låten "Three Lions (Football's coming home)" och har blivit ett stridsrop för engelska fans. Det handlar om Englands hopp om internationella framgångar och återspeglar engelsmännens stolthet och självironiska humor, som förenar fansen efter årtionden av misslyckanden.

Firandet

Att samlas före (och efter) matchen på pubar draperade i rött och vitt är en central del av den engelska fotbollskulturen. De erbjuder en perfekt chans att få kontakt med lokalbefolkningen och fördjupa sig i det engelska nöjeslivet.

Att ta del av fotbollskulturen i Europa är ett utmärkt sätt att integreras i det lokala samhället utomlands. Som en extra bonus får du praktisk språkkunskap när du tittar på matcher, lär dig ramsorna och pratar om matcherna.

Det är trots allt inte bara att titta på en match; det är att fördjupa dig i kulturen, förbättra dina språkkunskaper och njuta av en autentisk upplevelse utomlands.

Upptäck en ny kultur utomlandsLäs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Utforska världen på en språkresa med EF

Läs mer