GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

10 saker du bör veta under din första dag som student utomlands

10 saker du bör veta under din första dag som student utomlands

Om du läser det här medan du förbereder dig för ditt nästa utlandsäventyr, eller om du redan befinner dig i ett avlägset hörn av världen, så kom ihåg att det är helt normalt att känna sig lite överväldigad. Vi har alla varit där!

Du är på väg mot ditt livs äventyr och att komma till rätta är potentiellt en av de största utmaningarna du kommer att ställas inför. De första dagarna av dina utlandsstudier kommer att sätta grunden för hela din upplevelse, så här är några användbara tips för dina första dagar i din helt nya stad.

1. Få en liten förhandsvisning på äventyret

Följ EF på sociala medier, särskilt Instagram och TikTok, där skolor och studenter delar med sig av häftiga saker att se och göra samt inspiration för din tid på resmålet.

Tips: Ladda ner Campus Connect från alla app-butiker - det är så du ser ditt schema, får viktiga meddelanden och kan delta i alla roliga aktiviteter som din skola har planerat för dig.

2. Anpassning till din nya tidszon

Om du flyttar från en tidszon till en annan kommer din kropp och ditt sinne att ha en del att ta igen. Men kom ihåg: jetlaggen kommer att vara tillfällig, du behöver bara lite tid för att justera din inre klocka. Den första veckan i skolan kommer att vara en av de mest hektiska, så vila upp dig!

Tips: Se till att du gör ditt test i Campus Connect-appen innan du anländer. Du vill inte göra det på din allra första skoldag, särskilt inte om du har jetlag!

3. Gör dig hemmastadd

Få din nya bostad att kännas som ett hem. Det är otroligt vad något så enkelt som att packa upp och organisera dina tillhörigheter kan göra för att bota hemlängtan.

Tips: Välj ut några saker som känns familjära och hemtrevliga, men se till att du också lämnar gott om plats för nya minnen. Du kommer att få många av dem!

4. Utforska!

Även om du ser ut som en riktig turist när du går runt med en karta finns det inget bättre sätt att bekanta sig med din nya stad och campus än att utforska den till fots. Leta upp de viktigaste byggnaderna, utforska ditt nya grannskap, gå till museer och nationalparker.

Tips: Att ta sig fram med kollektivtrafiken i en ny stad utomlands kan vara skrämmande. Lyckligtvis har de flesta större städer kartor över sina kollektivtrafiksystem som du kan ladda ner gratis.

5. Ask away

Dina första dagar i skolan kommer säkert att vara hektiska. Det kommer också att finnas massor av information att ta in. Men oroa dig inte: EF-teamet finns där för att hjälpa till, så om du behöver något eller om det är något du inte förstår är det bara att fråga. Och kom ihåg: det finns inga dumma frågor.

Tips: Här är några användbara saker att ta med sig när du går till skolan: en laddare till mobilen, en penna, ett anteckningsblock och en vattenflaska.

6. Gör misstag

Gör ditt allra bästa för att tala det språk du är här för att lära dig och var inte rädd för att göra några misstag. Kom ihåg att alla befinner sig i samma situation som du.

Tips: Ställ in telefonen på det lokala språket för att lära dig nya ord.

7. Säg ja till nya saker!

Det är dags att låta din inre extroverta sida skina. Var social, mingla med andra studenter i ditt program eller boende, försök att prata med så många nya människor som möjligt. Om någon bjuder in dig på en kopp kaffe eller att följa med till stranden, ta chansen! Att lära sig ett nytt språk är vad du är här för, men det är de nya vännerna som kommer att göra det riktigt speciellt.

Tips: Du kommer att träffa människor från många olika kulturer och du kanske till och med träffar människor från vissa länder för allra första gången. Kom ihåg att alltid vara öppensinnad

8. Keep in touch

Det är jätteviktigt att knyta nya kontakter, men det är också viktigt att du regelbundet vårdar dina relationer hemma. Om du delar dina första intryck av livet utomlands med dem du älskar kommer du att känna mindre hemlängtan.

Tips: Köp ett lokalt sim-kort. Alla EF:s skolor säljer dem och de kommer att ha de bästa erbjudandena för dig.

9. Do as the Romans do

Du fördjupar dig i en annan kultur, med sin egen historia, livsstil och etikett. Detta är en del av det roliga med att studera utomlands! Att interagera med fler och fler människor hjälper dig att förstå din nya lokala kultur..

Tips: Ta del av den lokala historien och lär dig att uppskatta det du har gemensamt med ditt nya hemland genom att fördjupa dig i lokala romaner och filmer.

10. Detta är bara början

Ta god tid på dig att vänja dig vid skillnaderna. Tappa inte humöret om de första dagarna i skolan inte går precis som du tänkt dig - det är faktiskt troligt att de inte kommer att göra det. Tänk på att du har gott om tid på dig att känna dig som hemma på din destination och få nya vänner för livet. Det kan vi lova dig!

Påbörja ditt äventyr med utlandsstudierUtforska
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig