GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

10 saker du inte visste om Tour de France

10 saker du inte visste om Tour de France

Tour de France är den professionella cykelsportens höjdpunkt och varje år i juli fascineras miljontals människor av den imponerande blandningen av sport, strategi och natur.

Det cirka 3.500 kilometer långa loppet avgörs under 21 etapper runt om i Frankrikes varierande landskap, från vackra kustvägar till tuffa bergsbanor.

Även om tävlingen startar i en ny stad varje år har den sista etappen av Tour de France avslutats på Champs-Élysées i Paris varje år sedan 1975.

Nu när vi laddar upp inför årets tävling kommer här 10 saker och statistik som du kanske inte visste om Tour de France.

1. Uppkomst och utveckling

Första turnén: År 1903 organiserade Henri Desgrange och tidningen L'Auto den första Tour de France för att öka försäljningen.

Tävlingens utveckling: Från att ha omfattat 2.428 km omfattar loppet nu cirka 3.500 km varje år, med varierande ruttutformning varje år.

2. Längsta Tour de France

Avstånd: Det längsta Tour de France ägde rum 1926 och omfattade 5.745 km fördelat på 17 etapper.

3. Yngsta och äldsta vinnarna

Yngsta vinnaren: Henri Cornet vann 1904, bara 19 år gammal.

Äldsta vinnaren: Firmin Lambot vann 1922 vid en ålder av 36 år.

4. Flest vinster

Rekordhållarna: Fyra cyklister delar rekordet för flest vinster, med fem segrar vardera: Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault och Miguel Indurain.

5. Första kvinnliga deltagaren

Första kvinnliga deltagaren: År 1924 var Alfonsina Strada den första kvinnan som inofficiellt genomförde touren och cyklade tillsammans med manliga konkurrenter.

6. Bergsetapper

Ikonisk bergsbestigning: Alpe d'Huez är en av de mest ikoniska stigningarna och introducerades för första gången 1952. Den är 13,8 kilometer lång, har en genomsnittlig lutning på 8,1% och en maximal lutning på 13%, inklusive 21 hårnålskurvor.

7. Yellow jersey

Introduktion: Den gula tröjan ("maillot jaune") introducerades 1919 för att identifiera tävlingsledaren. Färgen valdes för att matcha de gula sidorna i L'Auto.

8. Antalet åskådare

Publikens storlek: Tour de France lockar över 12 miljoner åskådare längs vägarna varje år, vilket gör det till ett av de mest sedda sportevenemangen i världen.

9. Olycksfall och uttag

Riskfaktor: Olyckor är vanliga och cirka 20-30 cyklister avbryter loppet varje år på grund av skador eller sjukdom.

10. Räckvidd för sändning

Global publik: Tour de France sänds i 190 länder, med en uppskattad global TV-publik på 3,5 miljarder människor under tre veckor.

Med din nyvunna kunskap om och förståelse för Tour de France är du redo att ta del av spänningen i loppet. Oavsett om du är en erfaren cykelfantast eller ny inom sporten.

Kom ihåg att heja på EF Education-EasyPost-teamet när de tar sig an det ikoniska loppet!

Intresserad av fransk kultur? Studera utomlands med oss i Frankrike!Utforska
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Utforska världen på en språkresa med EF

Läs mer