GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Ät som fransmännen

Ät som fransmännen

Fransmännen vet verkligen hur man lagar mat, men de vet också hur man äter. I Frankrike tas god mat på stort allvar och måltiderna tillagas med säsongens råvaror och intas i lugn och ro.

Funderar du på att resa till Frankrike? Här är våra råd för att få ut det mesta av landets förstklassiga kulinariska scen och äta som fransmännen när du är där. Det handlar inte bara om baguetter och croissanter (även om de, om vi ska vara ärliga, kommer att vara en viktig del). Låt oss dyka in i detaljerna om hur man äter som fransmännen.

Frukost

Dagarna i Frankrike börjar ofta söta, lätta och koffeinhaltiga. Vi pratar om bröd med smör och sylt, brioche, eller färska bakverk som den ikoniska pain au chocolat eller croissant, som sköljs ner med färsk fruktjuice. Kaffe är ett måste - gjort i en cafetière (eller fransk press).

Bakade ägg är populära hemma om du har mer tid. Blanda helt enkelt ägg med grädde och ost, toppa med lite örter och baka i ugnen i en ramekin för en mjuk, smakrik och proteinrik frukost.

Håll dig kaffinerad

När det gäller det dagliga kaffet finns det ett schema att följa. Morgonkaffet dricks vanligtvis med mjölk (café au lait), och på eftermiddagen eller efter en måltid dricker fransmännen en stark svart espresso (un café).

Baguette

Den enkla baguetten är en stapelvara i fransk kosthållning. Denna tunna limpa, cirka en meter lång, måste tillverkas på plats i boulangeriet (bageriet) och används till i stort sett allt. Det är en bas för smörgåsar, ett tillbehör till soppa, ost eller sallader och har en plats vid varje frukostbord. Som tur är finns de att köpa på många bagerier runt om i världen. Se till att köpa dem i par - du kommer att behöva en till innan du vet ordet av. Och skiva dem inte med en kniv, det äkta franska sättet att stoppa i sig en baguette är att riva den i bitar med händerna.

Crêpes

Dessa läckra, tunnvikta pannkakor är ett måste att prova när du är i Frankrike. Crêpes är härligt mångsidiga - populära söta fyllningar inkluderar banan, Nutella eller en kombination av citronsaft och socker. Under tiden kan salta crepes innehålla ost, skinka och ägg. I de större städerna är du aldrig långt från ett crêperie, men de är också lätta att göra hemma.

Formatet på en fransk huvudmåltid

Vissa formella franska måltider har sju rätter(!), men det är mer troligt att du bara får tre. Först är hors d'œuvre eller entrée, som är en liten tallrik eller soppa för att få igång måltiden. Huvudrätten kallas plat principal, och kan vara kött eller skaldjur med färska grönsaker, eller en rejäl gryta som boeuf bourguignon.

Det stora beslutet: dessert eller fromage?

Den tredje rätten kan bestå av två mycket välsmakande rätter - en söt dessert eller en osttallrik. Om du har en söt tand är du i goda händer eftersom fransmännen gör desserter mycket bra. Prova crème brûlée, en krämig vaniljsås med en topping av karamelliserat socker, och tarte tatin, en frukttart som bakas upp och ner och sedan vänds för att avslöja en virvel av färska äppel- eller päronskivor. Om du känner dig mer smakfull kan du istället välja en osträtt - från illaluktande blues till flottiga camemberthjul är fromage en annan typ av mat som Frankrike med rätta är känt för.

Vilken tid är det dags att äta?

Dagens huvudmåltid behöver inte vara middagen. I Frankrike är det lika vanligt att äta en trerätters huvudmåltid vid lunchtid (kl. 13.00) och en mindre middag på kvällen (från kl. 20.00 och framåt).

Dryck före eller efter måltiden

Fransmännen älskar en liten drink före och efter en måltid, antingen för att uppmuntra aptiten eller för att hjälpa matsmältningen - även om det inte finns någon riktig vetenskap som stöder detta. En apéritif, eller en apéro (vardagligt), är en liten alkoholhaltig dryck som serveras före måltiden - pastis är en klassiker. En digestif kommer efteråt och är ofta ett starkvin, en likör eller en konjak.

Att prova regionala rätter är ett måste

Det franska fastlandet är indelat i 13 regioner. Den nordligaste spetsen som gränsar till Belgien och Engelska kanalen har ett annat klimat än den södra kusten som gränsar till Medelhavet. Var och en av dessa regioner har en individuell kulinarisk karaktär.

Bordeaux och Bourgogne är kända för sina viner och ostar, och sydöstra Frankrike är hemvist för dauphinois-potatisen (krämig comfort food-himmel). Provence och Côte d'Azur i söder har en medelhavsstämning med oliver och citrussmaker, medan de färska musslorna och fisken i Normandie och Bretagne kommer att tillfredsställa skaldjursälskare.

I Paris finns det över 9 000 restauranger, varav över 100 har Michelinstjärnor, vilket ger dig goda möjligheter att äta middag i världsklass. Huvudstaden är också en livlig kosmopolitisk stad, så du kan hitta rätter från hela världen.

Smaklig måltid!

Upplev de bästa i FrankrikeStudera utomlands
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Utforska världen på en språkresa med EF

Läs mer