Därför är det aldrig för sent att lära sig ett nytt språk
Det är välkänt att barn med sina exceptionella inlärningsförmågor har ett försprång till resten av oss. Så det är bara att beklaga det faktum att man inte växte upp med en italiensk far och en kinesisk mamma i Tyskland. (En trespråkig start i livet hade varit trevligt, eller hur?). Ett eller flera extra språk kommer alltid vara bra att ha med i sitt baggage.
Bara för att man har nått en viss ålder så betyder inte det att man borde lägga sina drömmar på hyllan. Du kommer kanske inte att vakna upp en dag och kunna italienska, kinesiska eller tyska flytande. Men med rätt tillvägagångssätt och mycket engagemang finns det ingen anledning till att vuxna inte kan lära sig ett nytt språk. Nedan finner du 6 anledningar till varför det aldrig är försent att lära sig ett nytt språk.
1. Du kan ändra dina förväntningar
Om du lär dig ett nytt språk som vuxen så är det osannolikt att du kommer att få en inhemsk dialekt, men vad gör det? Att vara flytande i ett språk betyder olika saker för olika människor. Att lära sig ett främmande språk behöver inte handla om att kunna prata som en inhemsk person. Poängen med språkinlärning är att kunna kommunicera med andra människor, så ställ inte för hög press på dig själv.
Du behöver inte tänka ”Jag vill kunna smälta in bland italienarna och inte bli sedd som turist”. Tänk istället “Jag skulle vilja prata lika bra som jag gjorde på gymnasiet”, “Jag vill kunna läsa böcker på mellannivå på italienska”, eller “Jag vill kunna kommunicera med lokalbefolkningen på ett torg medan jag är på semester”. Dessa är alla uppnåeliga mål.
2. Du har friheten att själv bestämma
Nu när vi har granskat idén om vad framgång betyder för så låt oss fundera på två elever: en sexåring vars föräldrar har signat upp honom för engelskakurser på helgerna och en vuxen som studerar efter jobbet. Vem tror du att det kommer gå bäst för efter ett år? De flesta, som vet att barn har en inlärningsförmåga som “svampar”, skulle välja sexåringen. Hen lär sig utan att ens behöva försöka, eller hur?
En vuxen däremot, som genom livserfarenhet vet att motivation och driv är värdefulla markörer för framgång, skulle gissa på den vuxna och ha en poäng. Om man tänker såhär: hen studerar för att hen vill det. Hen finansierar kursen själv och har tagit sig tid efter arbetsdagen eller under semestern för detta. Hen har ett tydligt mål i åtanke och känner till de nödvändiga stegen för att uppnå sitt mål. Eftersom hen har ett mål så anstränger hen sig både i och utanför klassrummet.
Även om det inte är en självklarhet att en vuxen person kommer att lära sig mer än ett barn, så är det väldigt sannolikt. Trots att barn är flexibla och har lätt att lära, så är de även lätt distraherade och inte alltid så engagerade i klassrummet. Motiverade vuxna däremot? Absolut!
3. Du är mer finansiellt stabil
Äldre elever har sannolikt större valmöjligheter tack vare dess ekonomi. Att studera utomlands i en miljö där språket talas medför vissa fördelar i inlärningsprocessen. När man är vuxen dessutom så är detta mer lättillgängligt.
Vare sig om man är pensionerad, på semester eller tar ett sabbatsår, så har man som äldre elev stor nytta av utlandsstudier. Precis som i det förra exemplet – är denna upplevelse ett eget val snarare än vårdnadshavarens och därför är sannolikheten för att lyckas större.
4. Du har tidigare erfarenheter
Som vuxen elev så är man redan flytande på minst ett språk; sitt eget. Genom att man under alla sina år har pratat, skrivit och lyssnat på sitt modersmål så har man samlat på sig en enorm mängd kunskap (troligtvis omedvetet) om hur språket fungerar. Detta är en viktig kunskapsbas för att lära sig ett nytt språk, speciellt om dess ursprung är detsamma som ens modersmål. (Som exempelvis spanska och italienska eller engelska och tyska).
Som vuxen elev så kan man aktivt använda sitt modersmål som en ursprungspunkt med tanke på de två språkens koppling genom det grammatiska mönstret eller ordförrådet. Om det istället är två helt olika språk så analyseras dessa lättare av ett vuxet sinne.
5. Du har flera år av studieerferenhet
Dina tidigare erfarenheter slutar inte här. Som vuxen har du många tidigare “inlärningsupplevelser”. I skolan och på universitetet blev du antagligen ganska skicklig på inlärning. Senare plockade du kanske upp en hel mängd färdigheter som att byta däck, trädgårdsskötsel, driva ett företag, argumentera med en chef, uppfostra barn etc. Du skulle enkelt kunna skriva en uppsats med titeln “Jag lär mig bäst när …” på nolltid.
Denna medvetenhet om eget lärande och strategier för att tänka kallas för metakognition. Det är ett fantastiskt verktyg att använda när du intresserar dig för ett nytt språk. Tack och lov finns det en handfull sätt att lära sig ett språk. Allt från kvällskurser hemma till språkkurser utomlands (och ja, det är möjligt att lära sig ett helt nytt språk på ett år). Ett barn har kanske ännu inte lärt sig hur de ska närma sig ett nytt ämne. Du som vuxen har fördelen av tidigare erfarenheter och kan välja en metod som passar dig.
6. Du har perspektiv
Inte nog med att du kan frambringa en typ av motivation och studieförmåga som man som barn inte kan. Du har också perspektiv. Du vet att livet är en resa och att lära sig ett nytt språk kanske är det bästa sättet att lära känna världen. Det göra även den resan lite mer spännande. Det är ett fönster till en ny kultur. Och ett nytt perspektiv på livet. Plus att det ger dig chansen att skapa kontakter med helt nya människor från världens alla hörn.