5 vanliga myter om språkinlärning som inte stämmer
Det finns många missuppfattningar om att lära sig ett nytt språk, och vissa av dem kan göra uppgiften att bli flytande att kännas helt omöjlig. Sanningen är att många av de saker du kanske har hört bara är påhitt, och att lära sig parler français, till exempel, är inte så svårt som det ofta framställs som.
1. Du måste vara naturligt begåvad för att bli flytande
Det är inte alls sant. Visst, att ha en naturlig känsla för språk kan vara till nytta för dig när du lär dig, men det är verkligen inte nödvändigt. I själva verket handlar det om att öva för att uppnå flyt. Att konsekvent använda dina nya färdigheter är det som bygger upp dem och fördjupar din förståelse för både språket och kulturen som du studerar. Kulturellt utbyte är också viktigt, eftersom många delar av själva språket - som vanliga idiom, udda fraser och slang - är nära knutna till både populärkulturen och en nations historia.
Topptips: Fördjupa dig i språket och kultur genom att studera utomlands är ett av de bästa sätten att bli flytande och få starka färdigheter som varar livet ut.
2. Inlärning är en linjär process
Du studerar, du lär dig och du blir bättre - eller hur? Men det är inte så enkelt som det. Vissa veckor kommer du att känna att du gör stora framsteg, och andra gånger kommer du att fastna på specifika grammatikregler eller kämpa för att komma ihåg nya ord. Din språkresa kommer att ha upp- och nedgångar, precis som när du lär dig något nytt. Tricket är att följa strömmen och bara vara konsekvent.
Topptips: Det kan vara bra att föra dagbok över dina framsteg och anteckna både vanliga misstag och milstolpar. Även de små vinsterna, som när du för första gången beställer på restaurang på ditt nya språk, är värda att fira!
3. Om du inte talar språket flytande är det ingen idé att försöka tala det
Kan vi få en ”NOPE”-knapp? Det är så viktigt att du regelbundet talar språket medan du lär dig, eftersom det är ett av de bästa sätten att bli bättre. Faktum är att du förmodligen aldrig kommer att bli flytande om du inte gör det! Ju mer du pratar desto bättre blir din accent, desto lättare blir det att hänga med i konversationen och desto mer självsäker blir du.
Försök att småprata med modersmålstalare i olika miljöer om du kan - från vänner, klasskamrater och kollegor till vänlig personal på caféer och restauranger. Om du studerar utomlands kan du också öva med din värdfamilj eller dina rumskamrater. Det hjälper dig att bredda din vokabulär och sätta dina nya kunskaper på prov.
Topptips: Var inte rädd för att göra misstag. Det är ofta då man lär sig som mest.
4. Det är inte så viktigt att kunna tala ett annat språk
Det är bara nonsens! Forskning visar att lära sig ett annat språk faktiskt är lysande för att utveckla din problemlösnings-, empati- och kommunikationsförmåga, och kan till och med skydda din hjärnhälsa när du åldras. Det ger möjlighet till berikande kulturutbyte och hjälper dig att få kontakt med intressanta och underbara människor för att skapa helt nya upplevelser. Dessutom öppnar det upp för alla möjliga jobbmöjligheter genom att du kan arbeta med internationella team eller ta din karriär utomlands.
Topptips: Se till att ta med dina flerspråkiga kunskaper i ditt CV - arbetsgivare gillar att se att du har studerat ett annat språk eftersom det visar att du kan arbeta hårt.
5. Du måste lära dig som ett barn för att bli flytande
Även om det är sant att vi ofta har lättare att lära oss nya språk när vi är unga eftersom våra hjärnor har större flexibilitet (så kallad neuroplasticitet), är det fortfarande fullt möjligt att bli flytande som vuxen. Med rätt undervisning, attityd och övning kan du bli flytande i språk oavsett ålder. Faktum är att vissa menar att de avancerade kognitiva färdigheter, den motivation, livserfarenhet och förståelse för grammatik och sociala nyanser som följer med åldern faktiskt är en enorm fördel när man ska lära sig ett språk.
Topptips: Du kommer aldrig att bli yngre än du är nu, så oavsett ålder är det bara att sätta igång med din språkinlärningsresa!