Hur man firar Thanksgiving i USA: Vår kompletta guide
Som en icke-konfessionell, sekulär högtid är Thanksgiving utan tvekan den mest firade högtiden i USA och det kan vara årets viktigaste middag. Men för den som reser eller studerar utomalands i USA den fjärde torsdagen i november och upplever sin första Thanksgiving kan det vara en helt främmande högtid.
Såhär firar man Thanksgiving i USA - och även om du inte är i USA så kan du ta del av Thanksgiving-magin vart du än befinner dig i världen:
1. Vad är det man firar?
Thanksgiving är en högtid där vi firar familj och vänner i våra liv och höstens skörd. I grunden är det en högtid som präglas av en djup känsla av tacksamhet. Det är som det låter, en dag att ”tacka”.
2. Historien bakomThanksgiving
Även om det inte råder fullständig historisk enighet om när eller var Amerikas första Thanksgiving-måltid ägde rum, anses högtiden oftast ha sitt ursprung 1621 i det som nu är Plymouth i Massachusetts.
Det berättas att efter Mayflowers ankomst till Plymouth Rock den 11 december 1620 förlorade pilgrimerna (brittiska separatister) 46 av de ursprungliga 102 kolonisterna. Men med hjälp av Wampanoag-indianerna lärde de sig att ta hand om sina grödor och överleva kylan under sin första vinter i den nya världen.
Sommaren 1621 gav en riklig skörd. För att fira detta anordnades en traditionell engelsk (eller möjligen ursprungsamerikansk) tredagars skördefest för att hedra minnet av den storslagna händelsen.
Det finns olika historiska berättelser om hur många urinvånare och pilgrimer som faktiskt deltog i firandet, men känslan är att nybyggarna ville visa sin tacksamhet mot urinvånarna för deras hjälp genom att bjuda på en stor festmåltid.
Med tanke på den långa och blodiga historien av konflikter mellan ursprungsbefolkningen i Amerika och europeiska bosättare finns det en naturlig spänning bakom validiteten i detta påstående.
3. Hur firar man Thanksgiving?
Nu när du har läst in dig på Thanksgivings historia, låt oss spola fram några århundraden till dagens Thanksgiving. Här är en tidslinje för Thanksgiving-dagen:
09.00-10:00 | Titta på Macy’s Thanksgiving Parad
Slå på livesändningen eller hitta din plats på gatan när du ser gigantiska heliumballonger, vagnar och musikkårer tåga genom New York Citys gator.
10:00-12:00 | Gå till affären
Thanksgiving, liksom de flesta helgdagar i USA, är antingen en ledig dag eller en kort dag för de anställda. Som tur är brukar livsmedelsbutikerna vara öppna under den första halvan av dagen, så se till att du kommer till butiken tidigt för att hämta alla ingredienser du behöver för att börja laga mat.
12.00-13:00 | Se presidentens kalkonbenådning
Japp, du läste rätt, sedan mitten av 1900-talet har USA:s president ”benådat” en eller två Thanksgiving-kalkoner varje år och därmed skonat fåglarna från slakt.
Hela dagen | Titta på Amerikansk fotboll
Fotbollsmatcherna på Thanksgiving är en viktig del av den amerikanska Thanksgiving-upplevelsen. Det är ett bra tillfälle att heja på ditt favoritlag och en bra distraktion från det faktum att du förmodligen inte äter lunch. Du kommer behöva vara HUNGRIG när det är dags för middag.
Hela dagen | Matlagning, matlagning, matlagning
Att förbereda en riktig Thanksgiving-måltid kan ta timmar, ibland till och med dagar, beroende på vilka rätter du förbereder och hur många personer du ska bjuda. Enbart kalkonen tar minst 20 minuter för varje kilo, och för de största fåglarna blir det nästan fem timmar i ugnen.
18-22:00 | Ät mer än du trodde var fysiskt möjligt
Det är förmodligen inte så förvånande att det finns en amerikansk helgdag som enbart handlar om att äta, men det kanske är förvånande hur mycket man faktiskt kan äta om man bara bestämmer sig för det.
4. Vad blir det för Thanksgiving-middag?
Kalkon
För de flesta icke-vegetariska hushåll står kalkonen i centrum på Thanksgiving-festen. Oavsett om den är rostad, rökt, saltad eller stekt är det en konst att uppnå den perfekta blandningen av krackelerat yttre skinn och saftigt inre kött.
Fyllning
Innan du ens sätter in kalkonen i ugnen måste du fylla den med majsbröd, lök, selleri och torkade tranbär. Efter timmar av tillagning i kalkonens hålrum blir ”fyllningen” härligt saftig och köttig med söta undertoner.
Tranbärssås
Syrlig och söt, tranbärssås fungerar som indisk chutney för att få fram den salta, saftiga smaken av kalkon. Undvik den konserverade varianten med detta enkla recept från vår guide Thanksgiving för nybörjare.
Sås
När du har tagit ut kalkonen ur ugnen är det dags för såsen. Tillverkad av dropparna på botten av pannan blir kalkonsås en köttig sås som kan appliceras liberalt över nästan alla delar av Thanksgiving-måltiden.
Potatismos
Var annars skulle du lägga såsen? Potatismoset är kanske den mest utsökta (och mättande) rätten på Thanksgiving-middagen, eftersom du täckr den med en köttig sås.
Pumpapaj
Säsongsbetonad, söt och tillfredsställande, hemlagad pumpapaj är den viktigaste Thanksgiving-efterrätten. Men efter att ha tagit om för andra eller till och med tredje gången, kan det vara den svåraste maträtten för dig att äta upp. Men oroa dig inte! Om du inte blir klar på kvällen finns det alltid frukost på fredag.
På tal om rester, Thanksgiving-festen slutar inte på torsdagkvällen. Med så mycket mat, kommer du äta kalkonmackor, burritos och grytor under resten av helgen.
5. Black Friday & Cyber Monday
Efter att ha stoppat i dig massor av godsaker på Thanksgiving är det dags att shoppa loss på Black Friday. Black Friday ses som den inofficiella början på julhandeln och är känd i USA för sina stora rabatter och allmänna hysteri när folk springer från butik till butik i jakt på de bästa erbjudandena.
Lyckligtvis för oss som inte gillar trängsel uppfanns Cyber Monday som en motsvarighet till näthandeln på måndagen därpå - och det har blivit en stor grej över hela världen.
Även om det kan tyckas vara mycket att göra, äta och köpa under din första Thanksgiving i USA är det viktigt att komma ihåg vad den ursprungliga avsikten med högtiden var - att tacka. Genom att samlas i tacksamhetens anda med vänner och familj för Thanksgiving oss samman och hjälper oss att minnas det ögonblick för nästan 400 år sedan då två mycket olika kulturer samlades för att tacka varandra och njuta av en skördefest.