GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

8 unika födelsedagstraditioner från hela världen

8 unika födelsedagstraditioner från hela världen

Varje land, region och familj över hela världen har sina egna speciella seder för att fira tillfällen som jul, påsk och födelsedagar. Kanske besökte din familj en favoritrestaurang varje födelsedag, njöt av en omsorgsfullt dekorerad tårta eller vaknade upp till en stor frukost med pannkakor.

Att bo eller studera utomlands ger dig en chans att se hur andra kulturer firar, så låt oss ta en titt på åtta häftiga födelsedagstraditioner från hela världen.

1. Att fylla 20 år i Japan

I Japan inträffar de största festligheterna när någon uppnår en ålder som har en särskild betydelse, ungefär som sweet sixteen-traditionen i USA. Att fylla 20 är en stor sak i Japan eftersom det innebär att du officiellt har nått vuxen ålder. Detta firas med en ritual som kallas Seijin Shiki, eller vuxenhetens ceremoni. Den andra måndagen i januari, som kallas Seijin no hi (myndighetsdagen), besöker de som fyller 20 år stadshuset klädda i traditionella kläder för att höra ett tal som markerar deras inträde i vuxenlivet. Många kanske sedan besöker en helgedom för att be om lycka eller går ut för att fira med vänner.

2. Dra någon i örat i Spanien

Förutom tårta, sång och presenter har födelsedagar i Spanien en märklig ritual: att dra någon i öronen. Enligt denna tradition, som kallas ”los tirones de oreja”, får födelsedagsbarnet ett försiktigt ryck i örsnibben för varje år som personen fyller. Det exakta ursprunget och innebörden av denna udda sedvänja är inte helt klarlagt, men vissa tror att eftersom öronen är en del av kroppen som aldrig slutar växa, kan det betyda ett längre liv att dra i öronen.

3. Celebrate with seaweed soup in South Korea

Om du firar din födelsedag när du studerar utomlands i Sydkorea kan du förvänta dig att bli serverad en maträtt med miyeok-gook, sjögrässoppa. Traditionen säger att denna hälsosamma maträtt som är rik på järn och jod ska ätas på varje födelsedag. Detta visar respekt och tacksamhet mot ens mor, eftersom det är en vanlig måltid för mödrar att äta före och efter förlossningen.

4. Spådomar för barn på Malta

Den maltesiska traditionen ”Quċċija” är en unik händelse som äger rum på ett barns första födelsedag. På födelsedagskalaset läggs ett antal föremål ut på golvet och barnet uppmanas att krypa fram till dem och välja ett. Föremålen symboliserar olika yrken och det föremål som barnet väljer tros förutsäga barnets framtida karriär. Så en lärobok kan symbolisera en högskoleexamen, en boll kan representera en karriär som idrottsman och en målarbok kan representera en framtid inom de kreativa konsterna.

Även om du inte aktivt deltar i en Quċċija är Maltas lokalbefolkning mycket stolt över denna sedvänja och delar gärna med sig av sina egna erfarenheter av den. Oavsett om det handlar om lyckade förutsägelser eller roliga anekdoter om oväntade val som barnet gjort, värnar malteserna om traditionen och älskar att minnas den.

5. Undvik otur i Tyskland

Födelsedagar är en stor sak i Tyskland. Alla och envar gör sitt yttersta för att önska dig ”Alles Gute zum Geburtstag! Men bara på dagen, aldrig i förväg. Vidskepelse säger att det betyder otur att önska någon grattis på födelsedagen i förväg. Du kan fira din födelsedag på kvällen före födelsedagen, så kallade ”Reinfeiern”, men förvänta dig inga lyckönskningar förrän klockan slår midnatt.

6. Var kung eller drottning för en dag i Frankrike

Om du fyller år i Frankrike i januari firar du sannolikt med en ”Galette des Rois” (kungens tårta). Den åt man tidigare på Epifania (den 12:e dagen på julen) men nu hittar man den i boulangerier under hela januari månad. Den är gjord av smördeg och fylld med en tät, krämig mandelmassa som kallas frangipane. Bagaren gömmer en liten figur inuti tårtan, och när tårtan har delats upp lika mellan alla, kröns den person som hittar figuren i sin bit till kung eller drottning för dagen.

7. Njut av ''fairy bread'' i Australien

Det finns en hel kategori av matvaror som bara finns på födelsedagskalas i Australien. Det är vanligtvis enkla, sockerhaltiga godsaker som har varit populära på barnkalas i årtionden. Men det mest populära av allt är det som kallas ”fairy bread”. Det är vitt bröd som smörjs med smör, skärs upp i trianglar och täcks med strössel (kallas 100s & 1000s).

8. Visa din kärlek genom tårta i Brasilien

I Brasilien är det tradition att dela den första biten av födelsedagstårtan med den person man älskar mest. Det kan vara en förälder, ett syskon eller en mor- eller farförälder. Vissa familjer bryter ner det ännu mer med specifika traditioner och hedersbetygelser som är unika för dem.

Upptäck nya kulturer och traditionerStudera utomlands
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig