GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

10 höstfilmer för att utveckla din engelska

10 höstfilmer för att utveckla din engelska

För många handlar hösten om tjocka stickade tröjor och att dricka allt som är kryddat med pumpa. Danskarna har till och med ett ord för att skapa en varm och mysig atmosfär och känna sig ombonad under de kallare månaderna - hygge (uttalas hoo-ga). För andra är hösten säsongen då det är dags att bli lite kuslig och fira Halloween.

Oavsett vad du föredrar så kan du hedrar de skiftande årstiderna och förbättra din engelska genom att titta på några av våra topp engelsktalande filmer för en höstig filmkväll.

1. Hocus Pocus

I denna kultklassiker, som utspelar sig i Salem (en verklig stad i USA med en historia av att bränna kvinnor som misstänktes vara häxor), väcks tre fiktiva häxor till liv på Halloween. Det finns gott om dramatiskt kacklande för att skapa den övernaturliga atmosfären och några skrattretande lågteknologiska specialeffekter. Den må vara 30 år gammal, men Hokus Pokus är fortfarande så populär hos publiken varje höst att en efterlängtad uppföljare är på väg att släppas - komplett med svarta katter, skrikande korpar och de elaka Sanderson Sisters.

2. Knives Out

Detta är en gripande men rolig mordmysterium med en rad Hollywoodlegender i rollistan, bland annat Ana De Armas, Daniel Craig och Chris Evans. Den utspelar sig på hösten i en amerikansk herrgård på landet som absolut skulle kunna vara (men inte är) hemsökt, omgiven av höstliga skogsområden. Familjen och dektektiverna sitter runt brasan, i tjocka ylletröjor eller långa rockar med färgglada halsdukar, och försöker identifiera mördaren. Vad finns det inte att äsla?

3. Little Women

Det är en klyscha, men många av oss älskar att kura upp oss med vår favoritbok när kvällarna blir mörkare. En av de stora klassikerna är Little Woman och 2019 års filmversion av romanen om systrarna Marchs liv och ambitioner, är perfekt för en mysig hemmakväll. Originalberättelsen skrevs för 150 år sedan, men språket har moderniserats i filmen och är lätt att följa.

4. The Addams Family

För att komma in i Halloween-andan utan att bli skrämd, är de två The Addams Family-filmer från 90-talet (The Addams Family och The Addams Family Values) en gotisk, komisk fröjd. Det finns gott om svagt upplysta viktorianska herrgårdar och dystra kyrkogårdsscener, och karaktärerna är en bisarr, svartklädd familj som njuter av allt som är makabert. Naturligtvis i sällskap av en kroppslös hand.

5. Coco

Den här animerade Pixar-filmen utspelar sig på Día de los Muertos, en högtid som har sitt ursprung i Mexiko; den 1-2 november varje år firar människor sina döda släktingars liv. Berättelsen följer en ung pojke som av misstag reser in i de dödas land, träffar sina förfäder och lär sig mer om vem han är tänkt att vara. Den är festlig och färgglad och en riktig feel-good film.

6. The Holidate

Halloween-skräckfilmer är inte allas kopp te, och Netflix Holidate är det perfekta motgiftet; en töntig amerikansk romantisk komedi där de två huvudpersonerna tar en hel film på sig för att inse att de har blivit kära. Våra huvudpersoner går med på att vara varandras dejter under ett helt års helgdagar - inklusive vår höstfavorit Halloween - så att du kan lära dig vokabulären för varje säsong.

7. When Harry Met Sally

Det är en gammal goding, och oranga höstlöv finns bokstavligen på affischen till den här filmen. Den bestående populära berättelsen om Harry och Sallys vänskap som övergår i romantik utspelar sig i New York och kommer att få dig att längta efter pecanpaj (med glass vid sidan om). Meg Ryans stickade tröjor och stort 80-talshår ger en stor nostalgi känsla - en av de mysigaste (och mest hygge?) känslorna.

8. You’ve got Mail

Mer Meg Ryan, mer New York på hösten, och mer feel-good höstkänslor. När löven i New York blir gyllenbruna fångar en mystisk främling som hon har mejlat hennes hjärta (det utspelar sig årtionden före WhatsApp). Offline kämpar hon för att rädda sin egna barnbokhandel som till och med är dekorerad med pumpor.

9. The Edge of Seventeen

Det finns en coming-of-age-film för varje lista, och den här roliga amerikanska high school-filmen börjar med höstterminen och innehåller många höstgarderobsval. Du kommer att få höra massor av amerikanska ord och uttryck när du följer Nadines knepiga resa genom livet som high school-elev vars bästa (och enda) vän blir kär i hennes äldre bror.

10. Harry Potter

Häxor och trollkarlar som kastar trollformler, flyger på förtrollade kvastar och slåss mot magiska odjur? Kom inte och säg att Harry Potters förtrollade värld inte är perfekt för Halloween. Det finns ett brett ordförråd (även om en del av det är påhittat) och en rad olika accenter som hjälper dig att öva på att förstå hur engelska kan låta lite annorlunda. Dessutom, med åtta filmer att välja mellan, kan din höstfilmkväll innehålla stora festmåltider (Thanksgiving) eller mer kusliga stunder med själssugande varelser från mörkret.

Utveckla din engelska denna höstUtforska
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Testa din engelska på några minuter

Läs mer