Att söka praktik – vad du behöver veta
Att göra en praktik är en unik chans att bygga ett nätverk, att ta teorin till praktik och att upptäcka vad du tycker är roligt inom branschen. För att inte tala om det viktigaste – att lära dig nya saker. Vissa söker praktik som en del av sin utbildning och andra gör det självständigt för att komma in i branschen. Det bygger en fantastisk grund för din karriär och inte minst för din personliga utveckling. Men, hur söker man egentligen en praktikplats? Här är vad du behöver veta innan du dyker in i praktikdjungeln för att söka praktik:
Börja från början
Börja med att fundera på vad för typ av företag du vill söka praktik på och vad du vill få ut av praktiken.
För vissa är det självklart inom vilken bransch eller till vilket företag de ska söka. För andra är det mer diffust. Ofta har utbildning – eller intresseområden fler olika underkategorier att välja mellan. Du kan här ställa dig två frågor:
Vill jag lära mig lite om allt?
Vill jag specialisera mig inom ett snävt ämne?
Företag arbetar ofta på olika sätt. Mindre företag har kanske en person som sitter med allt. Större företag har ofta avdelningar och uppdelade arbetsuppgifter.
Sätt upp mål
Vilka målsättningar du väljer varierar självklart på din erfarenhet, personlighet och utgångspunkt. Men det är oavsett vad, viktigt att sätta upp mål för sig själv. Du kan exempelvis ställa dig själv frågor som:
Vad vill jag lära mig?
Vad är syftet med min praktik?
Vad förväntar jag mig av min praktik?
I vissa fall känns det kanske okej att se till att alla har påfyllt kaffe och springa och köpa mjölk till kontoret – så länge du kan bygga ett nätverk inom branschen. Eller så har du konkreta mål, kanske till och med obligatoriska moment satta av din skola, som du vill få ut av praktiken. Det lär bli en lärorik period på ett eller annat sätt oavsett.
Använd olika plattformar
Hur man söker praktik är förmodligen den vanligaste funderingen. Det finns många olika plattformar att söka praktik på. Här är några platser där du kan söka efter en praktikplats:
LinkedIn
Facebookgrupper för din bransch
Google (googla på företag inom det du vill praktisera på)
Kontakter och nätverk
Gästföreläsningar (ta kontakt med spännande gästföreläsare du haft och fråga om de har praktikplats)
Sökprocessen – stick ut
Det finns olika sätt att söka praktik. En del företag har tydliga rutiner på hur de rekryterar och andra går på känsla. Oavsett vad så gäller det att sticka ut. Det kan du göra genom att skriva ett grymt CV, personligt brev och se till att din LinkedIn-profil representerar dig som du vill bli sedd. Tänk på att skriva en tydlig ämnesrad om du ansöker via email.
En bra idé är att kontakta någon som jobbar eller praktiserar på företaget och fråga hur de gick tillväga och hur företagskulturen ser ut, så kan du anpassa din ansökan till det. Glöm inte att gå in på hemsidan och läsa på ordentligt.
Men, mitt största tips är att även söka till företag som inte har annonser ute. Skriv till den mailadress du får tag på, eller ring på det numret du hittar och fråga var du kan vända dig för att söka praktik. Undervärdera inte LinkedIns användbarhet, att skriva ett privat meddelande till en rekryterare eller en ansvarig är verkligen att visa framfötterna – det är här du hittar de unika chanserna.
Tjata lagom mycket
Jag säger det rakt ut – ingen upptagen person på ett företag kommer att öppna din praktikansökan innan de svarar på ett kundmail. Därför är det viktigt att vara (lite) tjatig. Skicka ett mail för att påminna, eller ring om du känner att det passar. Då syns du som en person istället för bara ett mail.
Det är även viktigt att komma över nej:en eller de svar som aldrig kommer. Det är bara att söka vidare och hålla andan uppe. Till slut kommer du att hitta din drömpraktik!
Hitta en balans
När du fått ditt svar och bokat in en intervju så är det dags att förbereda dig. Sammanställ dina styrkor och svagheter. Fundera på vad du redan kan inom ämnet och hur du kan vara en tillgång för företaget.
Var tydlig med vad du vill lära dig och fråga om de har möjlighet att uppfylla dina önskningar. Låt det vara ömsesidigt, en praktik ska vara en win-win situation.
Och sist men inte minst, skriv kontrakt. Kontraktet ska bland annat innehålla arbetsuppgifterna du ska få göra, arbetstider och datumen du ska vara där. Låt allt vara glasklart så undviker ni missförstånd. Sen är det bara att njuta och lära. Nu har du din praktik!