GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Att åka på språkresa är absolut det bästa valet jag har gjort!

Hanna är 15 år och var på språkresa två veckor i Malaga sommaren 2018.
Att åka på språkresa är absolut det bästa valet jag har gjort!

“Jag har i flera år tänkt på att åka på språkresa. Inte bara för att man får lära sig ett nytt språk utan även för att man blir erfarenheter rikare och mer självständig. Jag kollade runt på flera destinationer men valde till slut att åka på språkresa till Málaga som ligger i södra Spanien. Varför det blev just Málaga var av den enkla anledningen att jag ville förbättra min spanska och samtidigt kombinera skola, sol och bad.”

Åkte du ensam eller med en kompis?

Jag valde att göra detta äventyr med en vän då vi ville uppleva något sånt här tillsammans. Få nya minnen, träffa nya kompisar och uppleva en ny kultur osv. Det är verkligen ingenting jag ångrar. Det har verkligen stärkt vår vänskap och vi fick bara ut positiva saker ur denna resa. Även om man åker själv eller med en kompis så kommer man ha sjukt kul och träffa vänner för livet. För oss var det väldigt viktigt att lära känna nya härliga vänner på en gång och inte fastna tillsammans och bara vara vi (vilket man lätt kan göra om man åker flera som känner varandra), vilket gjorde att vi träffade så härliga personer och vi blev verkligen ett sammansvetsat gäng.

Efter att jag väntat i nästan ett år på att få åka kom äntligen dagen. Jag begav mig till flygplatsen, kramade hejdå av mina föräldrar och träffade gruppen. Redan där började vi prata med folk och lärde känna nya ungdomar. Det gick inte ens fem minuter från att jag kom till flygplatsen till att jag hade träffat nya vänner.

Hur kunde en vanlig dag i Malaga se ut?

I min värdfamilj bodde jag och min kompis i en lägenhet tillsammans med värdmamman och hennes 5-åriga dotter. Vi trivdes jättebra och ett stort plus var att hon lagade väldigt god mat!!

En vanlig dag i Málaga kunde se ut som så att vi vaknade runt 7.15 för att sedan ta bussen till skolan. Vissa bodde nära skolan och andra lite längre bort. Men det gjorde inget att vi bodde lite längre ifrån skolan då vi alltid mötte upp folk från gruppen som bodde på samma område och åkte tillsammans. Så bussresorna var faktiskt roliga. Väl framme på skolan började vi 9.00-11.50 med lektioner. Efter lektionerna åt vi oftast lunch på stranden (lunch som familjerna förberett) där vi även fick möjlighet att sola och bada. Vid 15.00 tiden åkte vi ofta in till stan, åkte på funpack aktivitet eller shoppingtur. Sedan hem för att antingen spendera kvällen hemma med familjen eller ett eventuellt EF disco som anordnas 1 gång i veckan av EF.

Det var 2 lektioner á 1 timme och 20 minuter om dagen 5 dagar i veckan. Med andra ord så var helgerna till för enbart aktiviteter. I min klass var det folk från Sverige, Italien, Holland och Schweiz. Lektionerna kunde se olika ut från dag till dag. En lektion kunde vara att jobba i grupper och bara lära sig prata, medan andra kunde innebära frågesport, charader, eller högläsning ur boken. Min favoritlektion på dessa två veckor var nog när vi fick i uppgift att gå till ett café och beställa churros på spanska. Och sedan prata och få vägbeskrivningar av främlingar på stan, väldigt lärorikt faktiskt.

Vad kommer du att sakna mest?

Innan resan var jag rädd att jag skulle ha hemlängtan och känna att jag missade saker som hände hemma. Men helt ärligt så hade man så mycket saker att göra hela tiden så jag hann inte riktigt sakna familjen så mycket. Jag hade verkligen the time of my life när jag var där och jag ångrar inte en minut att jag valde att åka. Alla härliga vänner jag träffat och allt jag fått uppleva. Jag kom hem från min språkresa förra veckan och jag saknar allt så otroligt mycket redan. Man är med dessa personer konstant i 2 veckor, vilket gör att man hinner lära känna varandra så otroligt bra. Vilket är det fina med allt detta. För i början av resan är man främlingar och 2 veckor senare kan man nästan allt om varandra och har skitkul ihop. Det är de jag kommer sakna mest. Att träffa dessa härliga personer varje dag och alltid ha nya aktiviteter att se fram emot!

Vad har du för tips till de som vill åka?

– Oavsett om du åker med en vän eller helt själv så kommer du ha det sjukt roligt. Du kommer att hitta vänner oavsett!

– Om du vill få ut max av din språkresa så rekommenderar jag värdfamilj. Jag vet inte exakt hur det är på ett Residence eftersom jag aldrig har bott på ett men det blir nog mer naturligt att man övar språket mer om man bor hos en lokal familj.

– Köp till Funpack!! Det är ett aktivitetspaket som finns på det flesta destinationerna. I Málaga fick man då utöver aktiviteterna som ingår testa på att surfa, paddla kanot, paddleboard, åka till Tarifa, Aqua Land, Hammam Spa och segla Katamaran.

– Om du ska åka så säger jag bara, ta vara på tiden! Att åka på språkresa är det absolut bästa valet jag gjort och jag önskar att alla någonsin får en sån här möjlighet. Så njut medan ni är där, det är sjukt hur mycket jag saknar tiden i Málaga! Svårslagen resa!

Slutligen vill jag bara säga tack till EF för att ni anordnat allt så bra från första stund till farvälet på Arlanda. Och tack till vår fantastiska svenska ledare och alla underbara vänner nere i Málaga samt vår svenska grupp. Tack för en sommar att minnas!!

Kram Hanna Lannebris

Vill du också kombinera språk med sol och bad?Läs mer här
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig