11 tips på hur du lyckas med arbetsintervjun
Har du blivit kallad på en arbetsintervju? Ja, då undrar du säkert hur du bäst övertygar din potentiella arbetsgivare om att det är just du som ska få det där drömjobbet. En arbetsintervju kan vara ganska läskigt, men såvida du förbereder dig väl, är sympatisk och tror på dig själv har du inget att oroa dig för! Vi har samlat 11 tips på hur du lyckas med arbetsintervjun:
1. Kunskap = Självförtroende
Du påbörjade säkerliken ansökningsprocessen med en skräddarsydd ansökan tillsammans med ditt CV. Nästa steg är att ta reda på mer om företagets uppdrag, kärnvärden och mål. Sociala medier är lika viktiga som profiler inom industrin, konkurrenter och personen som intervjuar dig. Desto mer du vet, desto självsäkrare kommer du känna dig på arbetsintervjun.
2. Klä dig för rollen
Arbetsintervjukläder bör alltid vara väldressade, men huvudsaken är såklart att du känner dig bekväm i din outfit. Ta reda på hur företagskulturen är och hur folk klär sig innan du bestämmer dig för vad du ska ha på dig (tänk kostym för banker, business casual för reklambyråer etc.). Kom ihåg att om du aldrig burit en kostym innan, men vill bära en till intervjun, bör du testa den i förväg så att den inte är obekväm. Lämna de sprillans nya skorna hemma, så att du inte får blåsor på fötterna, och putsa istället upp favoritdojjorna i garderoben.
3. Bemästra uppvärmningsfrågorna
Jag kan slå vad om att du kommer behöva berätta om dig själv, varför de bör anställa dig och vad dina karriärmål är. Öva på svaren, men försök att inte låta som om det är förinspelade svar á la en trasig CD. Läs inte upp ditt CV när du blir tillfrågad om att berätta om dig själv, utan nämn även dina egenskaper och hur du är som person. CV:t är givetvis smart att använda som referens då din intervjuare med all sannolikhet lär ha det framför sig, men addera även andra intressanta saker som ditt CV inte berättar om dig.
4. Förbered dig för de svåra svåra frågorna
Kan du berätta lite om dina svagheter? Här kan du vinna bonuspoäng: Välj en svaghet och omvandla den till en styrka som relaterar till jobbet. ”Jag är lite otålig med det är bara för att jag gillar att avsluta projekt i tid och inte störa arbetsflytet i hela teamet”. Nyckeln är att vara ärlig, men svara aldrig: ”Jag har inga svagheter.”
5. Förbered dig för några brainteasers
Om du var ett köksredskap, vilket skulle du vara och varför? Dessa frågor dyker inte alltid upp, men om de gör det, försök att vara avslappnad och självsäker när du svarar på dem. Frågorna är till för att testa ditt kritiska tänkande och hur bra du tänker på rak arm. Se till att lyfta fram din personlighet med ditt svar och svara så roligt och intressant som möjligt (utan att vara opassande, såklart). Om det där köksredskapet då? Överväg ett svar som detta: Jag är en burköppnare. Även om det inte är det första redskapet man tänker på så kan det vara avgörande för varje typ av måltid.
6. Om det behövs, be om en paus
Om du är osäker på en fråga eller känner att du drabbas av panik – ta ett djupt andetag och fråga självsäkert om du kan komma tillbak till frågan senare. Undvik att babbla om orelevanta saker och försök dölja din panik. Det är mycket bättre om du bygger upp ditt självförtroende med några (enklare) frågor och sedan går tillbaka senare till de svåra. (Vem vet, din intervjuare kanske glömmer att återgå till den svåra frågan i slutändan i alla fall!) En varning dock: Förlita dig inte för mycket på detta tips. Hoppa endast över frågor om det är ytterst nödvändigt. Om du ber om att skippa för många frågor kan det få dig att verka oförberedd.
7. Var ärlig
Glapp eller omvägar i ditt CV är inget att oroa dig för. Du fick en intervju(!), och de gillar därför din profil och vill lära känna dig bättre. Var ärlig och förklara vad du lärde dig under den tiden du var borta och hur det kommer gynna dig i rollen som du ansöker till. En språkresa utomlands är exempelvis en tid du investerat för att föbättra dina språkkunskaper och uppleva ett kulturellt ubyte, det uppskattas alltid av en arbetsgivare. En period av arbetslöshet kan också vara en fördel om du använt tiden till att utveckla dig själv på något vis.
8. Big “No-nos”
Var inte sen, oartig eller prata illa om dina tidigare chefer eller kollegor. Att ljuga, dela med sig av för mycket, göra opassande skämt eller dominera konversationen är andra sätt att göra ett dåligt intryck. Jag vill även tipsa om att smaska i dig en löksmörgås med vallmofrön precis innan intervjun kanske inte heller är något som rekommenderas. Om du dyker upp i tid, ser representabel ut och gör ett intryck av att vara snäll och social, är jag övertygad om att du får en bra start.
9. Ha alltid en fråga förberedd
Det är enkelt att förbereda frågor för att bevisa dina kritiska färdigheter, såsom ”Vad talar mot att anställa mig?”. Om arbetsgivaren har några tvivel eller tvekan har du då din chans att motbevisa det och förse intervjuledaren med mer information om dig själv.
10. Eller förresten, ställ en smart fråga
Introducera din fråga med lite personlig information och slå två flugor i en smäll lite elegant med: ”Jag lärde barn koda på sommarläger. Skulle min roll möjliggöra att jag involveras i projekt som ger tillbaka till samhället?”
11. Följ upp som en boss
Sist men inte minst, följ alltid upp med ett email, sms eller varför inte ett handskrivet kort där du tackar din intervjuledare för möjligheten. Det är en bra chans att lite snabbt nämna varför du passar bra och hur trevligt det var att träffa alla. Håll det kort och vänligt och skicka det gärna inom 24 timmar från att du lämnade din intervju.
Vi hoppas att våra 11 tips på hur du lyckas med arbetsintervjun kommer hjälpa dig att få ditt drömjobb. Stort lycka till! Vi håller tummarna för dig!