6 anledningar till varför resor gör dig till en bättre person
Att resa är spännande, inspirerande och roligt. Vi har tur som lever i en tid då det är både lätt och billigt att resa och allt fler gör det. Ungefär 1,18 miljarder människor runt om i världen åker utomlands varje år.
Även om man kan behöva en lat sol- och badsemester då och då har forskning visat att rätt sorts resande – intensiv, lite utmanande och långvarigt – bokstavligen kan programmera om din hjärna och förändra hur du ser på din omvärld. Det kan i sin tur göra dig till en bättre person.
Här är anledningarna:
1. Det uppmuntrar till empati
Människor är födda att vara empatiska. Förmågan att känna en annan persons smärta är inprogrammerad i våra hjärnor och är basen i alla hälsosamma relationer. Men precis som många andra saker i livet kräver det konstant underhåll.
Steven Pinker är professor i psykologi på Harvard University och han menar att den snabba spridning av medier under de senaste två decennierna har förstorat den här ”cirkeln av empati”. Numera når vi människor på andra sidan jorden mycket lättare och kan relatera till dem på ett helt nytt sätt.
Även om vi nu har den här direkta åtkomst till resten av världen via våra smartphones, är risken att mängden information blir för stor och att det göra oss för överväldigade för att bry oss. Det finns för mycket information att ta in.
Att resa tvingar oss att “fly vår komfortzon”, som Nicholas Kristof på The New York Times säger. När man möter nya personer och utsätts för nya situationer ute i den riktiga världen stärks vår förmåga att empatisera och att göra det med en större mängd människor.
Empati har ytterligare en koppling till resande, genom att lära sig ett nytt språk och bli tvåspråkig. Tvåspråkiga, särskilt de som är det i ung ålder, har visat sig vara mer empatiska. Genom att göra det normalt för hjärnan att byta mellan språk blir det också normalt att byta perspektiv.
2. Det fördjupar din förståelse
Resande hjälper till att göra det obekanta bekant och lär oss att gå emot förutfattade meningar och stereotyper som ofta färgar vår syn på världen.
När jag bodde i Tanzania jobbade jag med gatubarn. Det hjälpte mig att förstå både den Tanzaniska arbetskulturen (till exempel varför det är viktigt med enighet i alla beslut) och de barn som blir bortstötta och råkar ut för våld varje dag.
Den här upplevelsen fördjupade min förståelse för en kultur och den verklighet som jag bara hade sett på distans. I nyhetsartikeln jag skummade igenom på väg till jobbet eller en reseberättelse jag fick höra av en vän. När jag var där förstod jag mig på den Tanzaniska och Afrikanska kulturen på ett annat sätt än tidigare.
Att bemöta och förstå varandra, utan att behöva acceptera allt de gör, gör att man får en vänligare och öppnare syn på resten av världen.
3. Det ökar din självmedvetenhet
Genom att vara mer öppen med andra blir vi mer öppna med oss själva. En studie visade att de som bor utomlands och funderar på sin egen etik och moral när de möter obekanta situationer och människor lär känna dig själva och blir mindre stressade. Även om den här studien bara tittade på människor som bodde utomlands, skulle en längre resa ha en liknande effekt.
En liknande tanke, som är knuten till att bli mer självmedveten och utsätta sig för olika perspektiv är det psykologer kallar kognitiv flexibilitet, eller förmågan att hoppa mellan idéer. Att resa håller våra sinnen flexibla eftersom det utmanar hur vi normalt gör och ser på saker. Dessutom utvecklar det här den kanske mest värdefulla färdigheten av alla: kreativitet.
4. Det gör dig mer kreativ
Idag utvecklas världen snabbt och mycket går på automatik. Många arbeten går mot en allt större automatisering och vi kommer inte kunna känna igen vårt samhälle om några decennier. Kreativitet kommer därför att bli en av de viktigaste färdigheterna. Kreativitet kommer även vara viktigt för att lösa komplexa globala problem, och för att fortsätta vara innovativa inom affärer och forskning.
Adam Galinskys, professor på Colombia University, forskning visar att chefer som har bott i flera olika länder och utsatts för andra kulturer och språk är mer kreativa och vågar mer i sitt arbete.
Även studier från Nederländerna och Singapore har visat att personer som reser är bättre på problemlösning. En Israeliskstudie från 2012 visade att personer som var mer främlingsfientliga fick sämre resultat på kreativa prov än de som var öppensinnade och accepterande.
5. Det ökar din tillit
På samma sätt som att olika åsikter och främlingsfientlighet verkar definierar dagens samhälle är människors avsaknad av tillit ett stort problem. Medan de Skandinaviska länderna fortsätter att ha en stort förtroende till allt från politiska instutitioner till andra personer, , har tilliten i många andra delar av världen, inklusive USA, minskat under de senaste åren. Graden av tillit är starkt kopplat till hur lycklig man är och Finland är på första plats på ”World Happiness Index 2018” medan USA har plats 18. Det är definitivt värt att investera i tillit.
Din tillit stärks av att resa. Det tvingar in dig in i utmanande och obekväma situationer och du måste socialisera dig med, och lita på, främlingar. Det här har påvisats i flera studier, både i USA och Kina. Det bygger även upp tillit på en större skala, eller som Galinsky skulle ha sagt – en ”generell tro på mänskligheten”. Det ger oss en känsla av att vi sitter i samma båt och inser att vi arbetar mot samma gemensamma intressen och mål.
6. Det gör dig jordnära
Det finns ännu en anledning att det är så bra att resa!
Att resa utsätter oss för tillfällen som gör oss mer jordnära. Det är läskigt att landa på en flygplats där du inte kan läsa skyltarna och inte vet var du ska gå. Eller att försöka bli förstådd med den lilla franska du kan när taxiföraren inte förstår ditt uttal av ”Champs-Elysées”. Men det här tvingar oss att omfamna de obekväma situationerna och lära oss från det.
Att resa är så mäktigt eftersom det hjälper oss att upptäcka mänskligheten hos andra, och samtidigt upptäcka en bättre version av oss själva.