4 anledningar till att göra praktik utomlands
För den här artikeln har vi har slagit oss ihop med StudentJob.se för att ge er 4 anledningar till att göra praktik utomlands.
Inom många utbildningar krävs en praktik för att avsluta sina universitetsstudier. Fler och fler studenter väljer att göra sin praktik utomlands. Och vem kan klandra dem! Att få arbetslivserfarenhet samtidigt som man upplever en ny kultur tackar väl ingen nej till?
Genom att göra din praktik utomlands har du möjlighet att utveckla både dina professionella och personliga egenskaper. Därför har vi sammanfattat fördelarna med att praktisera utomlands och några tips på hur du får ut så mycket som möjligt av det:
1. Spicea till CV:t!
Det är inte alltid lätt att börja leta efter ett jobb direkt efter studierna och ibland kan det kännas som att företagen förväntar sig att man har 10 års relevant arbetslivserfarenhet utöver sin examen. Tyvärr kan du inte trycka in 10 års arbetslivserfarenhet i en praktikperiod, men det du däremot får ut är erfarenheter som får dig att sticka ut från mängden arbetssökande. En praktik utomlands under dina studier ger dig möjlighet att lägga till en extra, snitsig touch på CV:t! För att få ditt CV att se snyggt och professionellt ut kan du använda en gratis CV-mall.
En internationell erfarenhet innebär nämligen två saker för ditt CV. Dels visar det på att du fått en massa värdefull arbetslivserfarenhet på ett företag, dels på att du är redo att ta initiativ och kan anpassa dig. Rekryteraren som läser ditt nya, snitsiga CV kommer veta att du är en person som är redo att gå utanför din komfortzon.
2. Upptäck en ny kultur- träffa locals och andra internationella!
Att åka på semester till ett annat land och att bo och jobba där är två helt olika upplevelser. Att arbeta utomlands kommer att ge dig en bättre förståelse för hur landet fungerar och för människorna som bor där. När du är ledig på helgerna så kan du utforska landet och upptäcka kulturen utanför arbetsplatsen.
Du kommer alltså att lära dig mycket om hur folk äter, klär sig och vad de faktiskt tycker om att göra under din internationella praktik. Och en massa annat som man inte kan förstå på en semester eller genom att läsa en guidebok! Du kommer också att ha möjlighet att träffa andra studenter, som precis som du, gör sin praktik utomlands. Så om du gör din praktik i Tyskland kommer du inte bara interagera med och träffa tyskar, utan också spanjorer, fransmän, engelskor, amerikaner osv. Den perfekta möjligheten att lära dig om nya kulturer, både den lokala och fler internationella!
3. Förbättra din engelska, och lär dig kanske ett språk till?
Om din arbetsplats tar emot internationella praktikanter är chansen också stor att ni kommer att sköta allt arbete på engelska. Som svensk har du en stor fördel eftersom svenskar är bland de bästa i världen på engelska (inte räknat engelsktalande länder då, förstås), men det finns såklart alltid möjlighet till förbättring. Du kommer att lära dig hur man pratar engelska på en arbetsplats och också få mer självförtroende i att både prata och skriva på engelska.
Att ha sin praktikperiod utomlands är också ett jättebra sätt att lära sig ett tredje språk. Du kan gå kurser i det språk de talar i landet du är i, och sedan testa dina kunskaper ute i verkliga livet. Att vara flerspråkig öppnar upp så många dörrar!
4. Våra råd för att ha en fantastisk praktik utomlands
– Se över dina möjligheter noggrant innan du väljer destination. Läs recensioner, bloggartiklar och reportage (både positiva och negativa) för att veta vad du ger dig in i. Se också till att destinationen och tjänsten du väljer kommer att gynna dig i din karriär!
– Läs på om kulturen för att undvika missförstånd och överraskningar när du kommer fram. Hur introducerar folk sig? Är det handskakning eller kram som gäller? Försök att hitta så mycket information som möjligt, men var samtidigt fördomsfri och skapa din egen uppfattning när du kommer fram.
– Se till att du fyller i alla viktiga papper och dokument innan du åker. Ha exempelvis koll på VISA-ansökning, försäkring, att ditt pass är uppdaterat och om du kan söka Erasmus-stipendiet.
– Ta reda på hur det fungerar med skatter i landet du åker till, och om det finns några lagar du bör ha koll på för att inte råka göra någonting olagligt. Ett exempel i Sverige skulle vara om någon som kom utifrån inte hade koll på det nya rökförbudet.
– Försök att undvika att bara hänga med svenskar. Det är enkelt och tryggt att umgås med folk hemifrån, även om du inte känner dem sen tidigare. Men i det långa loppet kommer det att gynna dig mer, både personligt och professionellt, att träffa folk från olika länder.
– Skaffa vänner från en massa olika nationaliteter! Ni har mycket att lära av varandra!