11 tips: Så fixar du en bra LinkedIn-profil
Om du är redo för att klättra i karriärstegen är LinkedIn förmodligen den absolut bästa plattformen. LinkedIn är mer eller mindre ditt CV på nätet. Men, med över 400 miljoner användare globalt är det viktigt att sticka ut från mängden. Vi har samlat 11 tips på hur du fixar en bra LinkedIn-profil.
Innan vi djupdyker i hur du blir ett LinkedIn-proffs vill vi först tipsa dig om att ändra synligheten för dina LinkedIn-uppdateringar. För varje uppdatering som du gör på LinkedIn får ditt nätverk nämligen en notifikation om detta. Om du redan har ett jobb, men letar efter ett nytt, är det således bra att dölja dina uppdateringar för din nuvarande arbetsgivare.
1. Var uppdaterad
Det är viktigt att ha en uppdaterad LinkedIn-profil – även när du inte aktivt letar jobb. Kanske letar din drömarbetsgivare efter en person som dig.
2. Säg ”cheese”
Din profil har sju gånger större sannolikhet att få visningar om du har en profilbild. Visa din personlighet, men var professionell. Be en vän ta en bild med en bra kamera (OBS! Lita inte på mobilkameran, såvida den är av senaste version med en bra kamera). Glöm inte att uppdatera bilden då och då så att framtida intervjuare faktiskt känner igen dig.
3. Var personlig i din summering
I summeringen högst upp i din profil har du 120 tecken att formulera vem du är. Här får du gärna vara kreativ: Dela att du är en reseexpert eller Alfapetfantast, och använd branschrelaterade nyckelord i den mån det går. Om du inte redigerar rubriken kommer den som standard att vara din senaste jobbtitel, vilken kanske inte ger dig maximal exponering.
4. Gör det enkelt för andra att nätverka
Om du vill komma i kontakt med personer utanför ditt nätverk bör du lägga till ditt mobilnummer, en mailadress och eventuell webbplats.
5. Våga skryta
Dina prestationer ska synas! Understryk dina projektledarrollserfarenheter, om du blivit belönad med ett pris för välskött arbete eller varför du uppnår mål – förstärk gärna med siffror om du kan. Var tydlig och sammanfatta dina meriter i några meningar.
6. Belys dina engelskkunskaper
I dagens globala värld är det viktigt att kunna tala och förstå engelska. Bevisa att du behärskar språket och således är internationell. Du kan exempelvis ta EFs språktest online.
7. Ge och få rekommendationer
Rekommendationer är, precis som referenser, mycket viktiga. De skapar trovärdighet och väger tungt i en rekryteringsprocess. Fråga dina nuvarande kollegor och gamla arbetsgivare om de vill dela dina bästa egenskaper samt sina erfarenheter av att jobba tillsammans med dig – och erbjud givetvis att göra detsamma för dem.
8. Gå med i grupper och följ inspirerande personer
Nätverka inte enbart med personer som du redan känner – gå med i grupper och följ inspirerande personer för att ta lärdom från andra utanför ditt nätverk. Du kan gå med i så många grupper som du vill, men se till att inte vara med i fler grupper än du har tid med. Om du vill ta dina LinkedIn-skills till en ny nivå kan du starta en egen grupp och visa hela världen att du är en expert inom ett specifikt område.
9. Ändra din URL
Om du inte redan ändrat din LinkedIn-URL, är den förmodligen något i stil med: linkedin.com/in/firstname-lastname-a821191a. Ingen kommer komma ihåg det. Lyckligtvis är det nu möjligt att personifiera din URL så att du kan lägga till ditt yrke, företag eller vad du än tycker visar din professionella personlighet.
10. Ladda upp en bakgrundsbild
Personalisera din profil med en bakgrundsbild. Det finns flertalet gratisbilder som du kan använda dig av, men ladda gärna upp en egen. Bilden kan vara JPG, GIF eller PNG, mellan 1000×425 till 4000×4000 pixlar och inte vara större än 4MB. Spana gärna in ditt befintliga nätverks profiler för inspiration – men alla bilder som symboliserar ditt personliga brand, din personlighet eller din nuvarande arbetsgivare är bra.
11. Vårstäda din profil
Du skapade säkerligen din LinkedIn-profil för flera år sedan och har sedan dess lagt till nya färdigheter, erfarenheter, intressen och certifikat. Passa på att rensa din profil från sådant som inte längre är relevant för din drömkarriär. Kunskap inom Microsoft Word och Internet Explorer får inte din profil att sticka ut ur mängden (i ärlighetens namn kan nästan alla behärska de verktygen). Likaså är sommarjobb som du hade för tio år sedan kanske inte längre relevanta. Lämna grupper och avsluta kontakt med de i ditt nätverk som inte längre inspirerar dig. Håll din profil konkret, tydlig och kortfattad. Man kan inte vara bäst på allt, så se till att du endast belyser de kvalitéter som faktiskt är av värde.